Schippers weer Europees kampioene 100 meter

AMSTERDAM (ANP) - Dafne Schippers heeft vrijdag bij de EK atletiek in Amsterdam haar Europese titel op de 100 meter geprolongeerd. De Utrechtse sprintvedette bracht een uitverkocht Olympisch Stadion in vervoering met haar spurt naar goud in een tijd van 10,90 seconden.

De 24-jarige Schippers veroverde al haar veertiende plak op een groot internationaal kampioenschap, medailles op de meerkamp en bij de junioren en beloften meegerekend. Haar grootste succes boekte ze vorig jaar op de WK in Peking met de wereldtitel op de 200 meter en het zilver op de 100.

Het jaar daarvoor was ze doorgebroken naar de mondiale sprinttop met Europees goud in Zürich op de 100 en 200 meter. Afgelopen voorjaar pakte ze nog zilver op de 60 meter bij de WK indoor.

Oppermachtig

In de finale was Schippers oppermachtig. Haar 10,90 was wel boven haar Nederlands record van 10,81, maar ze had lichte tegenwind. De Bulgaarse routinier Ivet Lalova-Collio eindigde op drie tienden afstand als tweede in 11,20 en pakte het zilver. De Zwitserse Mujinga Kambundji behaalde brons in 11,25.

Schippers mikte op de EK in eigen land alleen op de 100 en liet welbewust de 200 meter achterwege op de EK. De dubbel van 100 en 200 op een toernooi is belastend en Schippers wil fris en fruitig volgende maand aan de start verschijnen op de Olympische Spelen in Rio. Daar komt de dubbel weer aan bod en Schippers wil op beide afstanden een medaille winnen.