D-day voor Michael van Praag in Athene

Michael van Praag hoort woensdag in Athene of hij de nieuwe voorzitter van de UEFA wordt. Hij neemt het tijdens de verkiezingen voor een opvolger van de afgezette Michel Platini op tegen Aleksander Ceferin.

De Sloveen lijkt torenhoog favoriet maar Van Praag bestrijdt dat. De preses van de KNVB gelooft in zijn kansen en zegt aanwijzingen te hebben dat hij veel steun geniet. De 68-jarige Amsterdammer wil van de UEFA een eerlijke en transparante bond maken.

Alle 55 lidstaten van de UEFA mogen één stem uitbrengen. Kosovo is dus net zo machtig als Duitsland. Tijdens de eerste stemmingsronde volstaan 28 stemmen voor winst. Bij een gelijke stand volgt een tweede en eventueel derde stemronde. Als er dan nog geen beslissing is gevallen, dan moet het lot bepalen wie de afgezette Platini opvolgt.

Van Praag pleit al langer voor betrouwbare bestuurders in zijn favoriete sport. Twee jaar geleden drong hij als eerste aan op het vertrek van Sepp Blatter bij de FIFA. Hij stelde zichzelf kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond toen de Zwitser zijn advies in de wind sloeg. Van Praag trok zich weer terug omdat hij ten onrechte dacht dat Prins Ali uit Jordanië zo wel van Blatter kon winnen.