Opmerkelijke strafschop-variant eindigt alsnog met misser

Deze truc hebben we nog niet eerder gezien. De slecht uitgevoerde strafschop-variant in de wedstrijd tussen Grasshoppers Zürich en Sankt-Gallen was verrassend bedacht, maar geen slimme zet. De goal zou sowieso niet geteld hebben.

Sankt-Gallen kreeg ruim een kwartier voor tijd een strafschop. Oscar Scarione legde de bal op de penaltystip, maakte zich klaar om hem te nemen en nam een aanloop. De speler stapte vervolgens uit het zestienmetergebied, waarna medespeler Pa Madou naar voren rende en de strafschop nam. Roman Bürki, de doelman van Grasshoppers, liet zich niet verrassen door deze afleidingsmanoeuvre en stopte de penalty. “Dit had ik echt niet verwacht”, verklaarde Bürki achteraf. “Deze variant had ik nog nooit gezien”.

Maar zelfs als Pa Madou gescoord had, zou het doelpunt niet geteld hebben. In de spelregels staat dat duidelijk moet zijn wie de penalty gaat nemen: “Bij de uitvoering van een strafschop moeten alle spelers, behalve de duidelijk geïdentificeerde strafschopnemer en de doelman, zich buiten het strafschopgebied bevinden en daar blijven tot de strafschop genomen is”. Echt slim was de variant dus niet.

Bekijk hem hier (vanaf 1.34 minuten).