Skydiver springt vandaag door geluidsbarrière

De Oostenrijkse stuntman Felix Baumgartner doet vandaag een poging om het record parachutespringen op grote hoogte te breken. Het is de bedoeling dat hij hiermee als eerste mens in een vrije val de geluidsbarrière doorbreekt. Gekleed in een ruimtepak zal de 43-jarige skydiver vanaf maar liefst 36,5 kilometer hoogte uit een speciaal ontworpen ruimtecapsule springen. Door de vrije val zal hij een snelheid bereiken tussen de 1100 en 1200 kilometer per uur. In de ijle stratosfeer is dit genoeg om sneller te gaan dan het geluid. Vlak daarna zal de Oostenrijker zijn parachute openen. Volgens plan landt hij 20 minuten later in Roswell in Nieuw-Mexico. Als alles goed gaat, want de onderneming is nogal een risico. Het is mogelijk dat de huid en het bloed van de man gaan koken door de enorme hitte. Ook kunnen zijn longen opblazen en zijn ogen bloeden en uitpuilen. Maar niemand weet precies wat er met het menselijk lichaam gebeurt als het door de geluidsbarrière gaat. De recordpoging is vanaf 14.30 uur hier live te volgen. Bekijk hieronder de uitleg.  

Bron(nen):   The Guardian      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. BartvanOerle

  Ik snap ‘t probleem van door de geluidsbarrière gaan niet helemaal. Als ‘n vliegtuig door de geluidsbarrière gaat dan zitten daar toch ook mensen in, en die gaan er dan toch ook doorheen?

 2. Amber Bosma

  @Bart
  Dat probleem is er ook niet zozeer. Helaas wordt dat hier wel gesuggereerd. Een uitgebreide reactie van mij is echter afgekeurd door een moderator.

 3. kletsmajoor

  Dit artikel schrijft de effecten van extreem lage omgevingsdruk (en een lekkend ruimtepak) toe aan door de geluidsbarriere gaan. Maar die twee hebben niets met elkaar te maken.

 4. knier

  Heb vroeger op school toch echt geleerd dat een vallend voorwerp nooit sneller als iets van 220m/sec kan vallen, dat komt niet eens in de buurt van die driehonderd zoveel m/sec die nodig is om de geluidsbarrière te doorbreken.

Reacties niet toegestaan