‘Armstrong runde georganiseerde dopingfabriek’

USADA, het Amerikaanse antidoping-bureau, heeft het lijvige dossier over Lance Armstrong overhandigd aan onder meer de internationale wielerunie (UCI) en het mondiale antidoping-agentschap WADA. Het beslaat meer dan duizend pagina's en bevat verklaringen van 26 personen, onder wie renners als George Hincapie en Levi Leipheimer. USADA spreekt van een 'georganiseerde dopingfabriek'. Volgens USADA bewijst het rapport, dat op korte termijn openbaar wordt gemaakt, 'zonder enige twijfel dat US Postal het meest geavanceerde, professionele en succesvolste dopingprogramma runde dat de sport ooit heeft gezien'. Schokkend, zo reageert Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, op het uitvoerige bewijsmateriaal. ,,Het is nog steviger dan verwacht'', aldus Ram tegenover NUsport. ,,Het bewijs is te omvattend en te stevig. Nog zwaarder straffen is onmogelijk en een lichtere straf eisen zou te gek zijn, gezien de omvang van de bewijzen''. Armstrong heeft altijd ontkend doping te hebben gebruikt en de beschuldigingen dat hij stimulerende middelen binnen zijn US Postal-team distribueerde met klem weersproken. Maar volgens USADA maakt de lijvige rapportage 'de teleurstellende waarheid duidelijk over de bedrieglijke activiteiten van US Postal. Een team dat tientallen miljoenen dollars aan fondsen ontving van de Amerikaanse belastingbetaler'. Het dossier toont onomstotelijk aan dat USADA beschikt over 'belastende documenten met betalingen, laboratoriumtests, wetenschappelijke gegevens en e-mails die het gebruik, het bezit en de distributie van prestatie-bevorderende middelen door Lance Armstrong bevestigen'.    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apex

  Ik heb het rapport ademloos gelezen.
  Het leest als een thriller.
  Armstrong is de grootste sportfraudeur, maffiabaas, blackmailer, boef en leugenaar aller tijden.
  Deze man en zijn clan zijn zo veel professioneler in hun fraude en zo veel erger en doortrapter dan al die individuele wielerstumpers die al lang gepakt en aan het kruis genageld zijn.
  En hij is er nog steeds mee bezig voor de triathlons.

 2. peelduiker

  Het zit Amerikanen in het bloed om alles te manipuleren …… dus nee is totaal geen verrassing.

  Mensen wees eens niet zo naief. Als ik vandaag helemaal afgebrand ben van een zware bergetappe ( we zitten z`n beetje halve wege de tour) dan is het onmogelijk zonder doping om de volgende dag een zware berg etappe te winnen…zijn jullie dan werkelijk ZO naief ?

Reacties niet toegestaan