Zilver voor Zonderland, brons voor Deurloo

Epke Zonderland is er zondag bij de WK turnen in Montreal net niet in geslaagd voor de derde keer in zijn loopbaan de wereldtitel aan de rekstok te veroveren. De Fries, olympisch kampioen van Londen 2012, miste onderweg de rekstok met één hand en slingerde even aan één arm.

Zijn oefening met één combinatie van vluchtelementen en twee losse leverde desondanks een score van 14,233 op. De Kroaat Tin Srbic ging daar verrassend overheen: 14,433. Bart Deurloo pakte in zijn eerste WK-toestelfinale het brons: 14,200.'Bravoure Bartje', zoals zijn bijnaam luidt, kon de door hem gehoopte triple niet maken. ,,Het blijkt voor iedereen lastig om onder druk te turnen. Kijk naar die Cubaan, met wel een gelukte triple, maar een grote fout bij de afsprong. Die had anders gewoon gewonnen.'' Er zit meer in, Deurloo roept het al jaren. ,,Eindelijk heb ik het hier op het hoogste podium laten zien. Mooi dat ik hier samen met Epke (Zonderland, tweede) op het podium sta. We waren natuurlijk liever één en twee geweest. Maar ik denk dat dit ook historisch is, twee Nederlanders op het podium op een WK.''

Zonderland miste na de Cassina/Kovacs de rekstok met zijn linkerhand en maakte aan één arm een draai om zijn oefening nog te vervolgen met twee losse vluchtelementen en een geslaagde afsprong.

Twee Nederlanders in de WK-finale op rek was pas één keer eerder voorgekomen. In 2007 in Stuttgart werden Zonderland en Jeffrey Wammes respectievelijk vierde en vijfde.