Dumoulin gekozen tot Sportman van het Jaar

Tom Dumoulin is dinsdag gekozen tot Sportman van het Jaar. Dat gebeurde tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI waar de aanwezige sporters de helft van de keuze bepaalden. Voor de andere 50 procent was een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor verantwoordelijk. Dumoulin won dit jaar de Ronde van Italië als eerste mannelijke Nederlandse wielrenner. Hij ontving de Jaap Eden Trofee uit handen van oud-atlete Ellen van Langen.

De 27-jarige Limburger werd verkozen boven autocoureur Max Verstappen en schaatser Sven Kramer. Van dat drietal was hij de enige die aanwezig was op het gala. Verstappen was vorig jaar de Sportman van het Jaar.

Dumoulin werd eerder door wielerbond KNWU al gekozen tot beste wielrenner van het jaar. Behalve zijn Girozege werd hij dit jaar ook wereldkampioen tijdrijden en won hij de BinckbankTour. Met zijn ploeg Sunweb werd hij bovendien wereldkampioen tijdrijden voor teams.

Moeilijk jaar

Baanrenner Theo Bos was in 2006 de laatste vertegenwoordiger van de wielersport die de ereprijs bij de mannen in ontvangst mocht nemen. Erik Dekker was in 2001 de laatste wegrenner die die eer te beurt viel.

Dumoulin zei in zijn dankwoord vereerd te zijn met de prijs. ,,Ik houd het kort. Eigenlijk overviel het me vanochtend dat ik misschien hier iets moest zeggen. Ik ben vereerd en dank iedereen voor alle steun'',vertelde hij. ,,Er zijn wel honderd mensen die hebben bijgedragen aan mijn successen. Ik wil er één speciaal bedanken: mijn vriendin Thanee. Bijna niemand weet dat het buiten een succesvol jaar ook een heel moeilijk jaar voor me was. Zeker na de Giro kwam er van alles op me af waar ik het best moeilijk mee had. Eigenlijk weet alleen Thanee wat er speelde en ze heeft me daarin heel erg gesteund.''

Giro of Tour

Dumoulin maakt volgende week tijdens de teampresentatie van Sunweb bekend of hij volgend jaar terugkeert in de Giro, dan wel de Tour de France rijdt. Hij wordt inmiddels gezien als de uitdager van viervoudig winnaar Chris Froome, al is het nog maar de vraag of de Brit na zijn positieve plas in de Ronde van Spanje niet tegen een schorsing oploopt. Dumoulin zei eerder al dat zijn keuze vaststaat.