Aboutaleb: “Fakkels uit stadion houden lastig, meegenomen in intieme delen”

Sport
dinsdag, 23 april 2024 om 9:53
bijgewerkt om dinsdag, 23 april 2024 om 10:06
anp 496592604
De bekerfinale werd zondag twee keer stilgelegd vanwege Bengaalse fakkels die massaal werden afgestoken door supporters. Volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is dit nauwelijks te voorkomen omdat fans de fakkels meesmokkelen in hun 'intieme delen'.
Niet alleen mannen, maar ook vrouwen doen dit volgens hem. "Mij wordt verteld dat de wc's achter die vakken vol liggen met condooms, waar ze die fakkels in stoppen om ze verborgen te houden op intieme plekken."
Giftige stoffen
Door de grote rookwolken die de stadionfakkels veroorzaakten, werd de wedstrijd al in de dertiende minuut stilgelegd. In het begin van de tweede helft gebeurde hetzelfde. Toen werd zelfs een spandoek in de brand gestoken in de gracht achter het doel. "Mensen zeiden tegen me: burgemeester, maakt u geen zorgen, want die dingen zijn geïmpregneerd. Maar als je er maar genoeg fakkels op laat liggen, dan smeult dat en komen er giftige stoffen naar boven", zegt hij tegen de NOS.
'Jongens, stop daarmee'
Er is nauwelijks wat te doen tegen fans die de fakkels met behulp van een condoom inbrengen, aldus de burgervader. "Of je moet op zijn Chinees op mensen jagen met speciale röntgenapparaten. Dat gaat mij te ver.” Aboutaleb doet een moreel beroep op de fakkelinbrengende supporters. “Jongens, stop daar alsjeblieft mee. Het is zo onzinnig en gevaarlijk."
Inventief
De KNVB houdt zich op de vlakte over de 'speculaties hoe het vuurwerk het stadion in heeft kunnen komen'. Wel geven ze aan dat er grenzen zitten aan het fouilleren. "Zo mag er niet gefouilleerd worden bij intieme delen. Supporters zijn inventief gebleken en wisten in het verleden vuurwerk op allerlei manieren het stadion in te smokkelen", aldus een woordvoerder.
De KNVB zegt met behulp van videobeelden de daders van de vuurwerkincidenten te zullen opsporen en bestraffen met stadionverboden.