China houdt volleybalsters uit finale

Sport
door anp
vrijdag, 19 augustus 2016 om 6:12
china houdt volleybalsters uit finale1471583635
De Nederlandse volleybalsters zijn er donderdag bij de Olympische Spelen in Rio niet in geslaagd de finale te bereiken. China was in vier sets te sterk voor het team van bondscoach Giovanni Guidetti: 27-25 23-25 29-27 25-23.
Oranje gaat zaterdag om het brons spelen tegen wereldkampioen Verenigde Staten, dat in de andere halve finale van Servië verloor.
De basisformatie van Oranje bestond uit Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Slöetjes (diagonaal), Judith Pietersen en Anne Buijs (passer-lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (midden) en Debby Pilon-Stam (libero). Pietersen kreeg opnieuw de voorkeur boven Celeste Plak. Aanvoerster Maret Balkestein-Grothues, vorige week geblesseerd geraakt in het duel met Verenigde Staten, kwam aanvankelijk ook nu alleen in het veld om een rondje te passen.
Beslissende klap
Oranje begon het duel in een sfeervol Maracanãzinho voortvarend, liep uit naar 12-5, maar halverwege de set verloor de ploeg de grip. Vooral dankzij buitenaanvalster Zhu Ting kwam China terug in de wedstrijd. De Aziatische vrouwen kwamen op 24-20, maar pas bij het zesde setpunt was het raak: 27-25. Uiteraard kwam de beslissende klap van Zhu, op links voor niet te stuiten.
Het duel der buitenaanvalsters - Sloëtjes vs Zhu - bleef ook in de tweede set in het voordeel van Zhu. Guidetti bracht bij 17-18 Celeste Plak op haar plaats, een wissel die Oranje nodig had: 25-23. Net als in de eerste set liep Nederland ook in de derde set naar een ruime voorsprong (8-2), maar opnieuw kwamen de Chinese vrouwen: bij 24-23 kregen ze hun eerste setpunt. Dat werd weggepoetst. Ook Nederland kreeg twee setpunten, maar een foute stop bij 27-28 besliste in Chinees voordeel.
Grothues werd nu ook naar het front gestuurd, maar China liep naar 13-10. Plak begon te draaien. Oranje kwam op voorsprong bij 16-15, maar kon niet doordrukken en ging uiteindelijk strijdend tenonder.