Drie generaties leggen Ajax op pijnbank: Ruben van Bommel in voetsporen van vader en opa

Sport
maandag, 26 februari 2024 om 9:40
anp 492099931
AZ-aanvaller Ruben van Bommel legde met twee goals de gewezen topclub Ajax dit weekend op de pijnbank. Op zijn negentiende maakt hij daarmee de familietrilogie al compleet: vader Mark hakte de 'godenzonen' in 2005 in de pan door een hattrick te scoren voor PSV (0-4) en opa Bert van Marwijk maakte de winnende treffer in 1978 bij AZ-Ajax (1-0).
“Die goals waren wel typisch voor mij”, zegt Van Bommel tegen het Brabants Dagblad. “Ruben is heel doelgericht en hij schiet altijd dichtbij de paal. Dat is een gave van hem. Ik heb zelden zoiets gezien bij een speler van die leeftijd”, aldus zijn trainer Maarten Martens.
Van Bommel junior werd vorig jaar overgenomen van MVV en moest knokken voor zijn plek in het eerste van AZ. Zo vond hij zichzelf niet lang geleden nog op een druilerige maandagavond terug op het trainingscomplex in Alkmaar om tegen FC Dordrecht te spelen voor Jong AZ.
“Waar de lat ligt, is aan hem”
Zijn nieuwe Belgische coach blijft kritisch op de talentvolle jongen: “Dat hij mee moest doen bij Jong AZ was een signaal. Het was even slikken voor hem. Hij moet elke dag leveren en aan de slag gaan met de dingen die hij nog niet goed beheerst. Wat mij betreft speelt hij nog te reactief. Hij staat nog te veel op zijn hielen. Als er in de buurt een luchtduel wordt aangegaan, reageert hij soms nog te laat. Hoe meer je in beweging bent, hoe meer de volgende actie een succes kan worden. Maar Ruben heeft zeker iets bijzonders. Waar de lat uiteindelijk ligt, is aan hem.”