'IOC weert alle Russen van Spelen in Rio'

Sport
door anp
zondag, 24 juli 2016 om 6:40
ioc weert alle russen van spelen in rio1469336000
LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat zondag nog in overleg, maar de Daily Mail weet het al zeker. Volgens de Britse krant zal het IOC besluiten om alle Russische sporters te weren van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat meldde de Daily Mail zaterdagavond op zijn website.
Het mondiale antidopingbureau WADA drong maandag aan op een algehele schorsing van Rusland, nadat de Canadese onderzoeker Richard McLaren had geconcludeerd dat in het land jarenlang sprake was van een door de staat aangestuurd dopingsysteem die tal van sporten omvatte. Het IOC belegde een dag later telefonisch spoedberaad, maar durfde toen nog geen beslissing te nemen over een collectieve schorsing.
Het bestuur wilde eerst de juridische mogelijkheden onderzoeken en ook de uitspraak afwachten van het internationaal sporttribunaal CAS in de beroepszaak die de Russische atleten hadden aangespannen tegen hun schorsing. Het CAS wees het beroep donderdag af, wat betekent dat de atleten uit Rusland definitief niet naar de Spelen mogen. Volgens de Daily Mail gaat het IOC zondag bekendmaken dat de hele Russische ploeg, die uit 387 sporters bestaat, wordt geschorst.
Neutrale vlag
De krant schrijft dat mogelijk wel een paar Russische sporters onder neutrale vlag naar Rio mogen, mits ze duidelijk kunnen aantonen niets te maken te hebben met de Russische dopingcultuur. De internationale federaties moeten zich daarover buigen.
Voor twee atletes, verspringster Darija Klisjina en middenafstandsloopster Joelia Stepanova, heeft een speciale herzieningscommissie van de internationale atletiekfederatie IAAF al een uitzondering gemaakt. Klisjina traint in Florida en wordt daar ook regelmatig op doping getest, Stepanova onthulde als klokkenluidster het omvangrijke dopingschandaal in haar land.