Oranjefans moeten in 65ste minuut klappen voor 6500 dode arbeiders: 'Verzacht je ongemakkelijke gevoel'

Sport
donderdag, 17 november 2022 om 18:52
anp 456932689
Na het daverende succes en de grote impact van het klappen-voor-de-zorg in coronatijd, roept de Cruyff Foundation voetbalfans nu op om in de 65ste minuut van de WK-wedstrijden op te staan en te klappen als eerbetoon voor de 6500 dode arbeidsmigranten in Qatar.
"Je doet iets kleins en simpels met een grote impact", zegt Gerard Arink, voorzitter van de Pro2Foundation, die mede het initiatief nam. "Je kunt laten weten dat je wel naar Oranje kijkt, maar niet wegkijkt. Verzacht je ongemakkelijke gevoel iets en geef dit WK een plaats. En als we dit met velen doen, maakt dit wellicht ook nog een groot verschil. Dan verkleinen we de kans dat het WK in 2030 aan Saudi-Arabië wordt toegekend. Want niet alle publiciteit is te koop."
Zwaargewichten als John van 't Schip en Barbara Barend gaan voor in de strijd en geven het goede voorbeeld vanaf komende maandag in de wedstrijd tegen Senegal: "Het doel is dat dit uitgroeit tot iets waarbij heel Nederland tijdens de wedstrijd van Oranje tegen Qatar op 29 november laat zien dat ze niet wegkijkt en opstaat voor de arbeidsmigranten. Of je nou thuis voor de buis zit, met vrienden in de kroeg of met Willem-Alexander in het stadion in Qatar. Nederland kijkt niet weg en staat op."