Qatar laat zich van zijn meest homofobe kant zien: lhbti'ers maandenlang opgesloten

Sport
dinsdag, 25 oktober 2022 om 12:41
welingelichtekringen header 1
Homoseksualiteit is streng verboden in het aartsconservatieve en islamitische Qatar. Leden van de lhbti-gemeenschap lopen constant gevaar om te worden opgepakt, vastgezet en mishandeld, meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
Het WK voetbal begint over minder dan een maand in het oliestaatje. Er is al veel over de misstanden geschreven. Talloze gastarbeiders werden als beesten behandeld tijdens de bouw van de stadions en infrastructuur, en duizenden vonden de dood. Nu bericht HRW over meerdere zaken van 'ernstige en herhaalde mishandeling' en seksuele intimidatie van lhbti'ers tijdens gevangenschap.
Vier trans vrouwen, een biseksuele vrouw en een homoseksuele man deden hun verhaal bij HRW. Ze waren verstoken van rechtsbijstand en soms maandenlang alleen opgesloten. Bij hun vrijlating werden ze gedwongen een 'therapiesessie' bij de overheid te volgen en moesten ze schriftelijk beloven te stoppen met 'immorele activiteiten'.
Voor buitenlandse voetbalsupporters zijn grote borden met strenge leefregels opgetuigd. Het is verplicht om de strenge lokale normen en waarden op te volgen, anders volgen er hoge boetes of erger. Het belooft een prachtig voetbalfeestje te worden. Zet de chips maar klaar en het bier maar koud (thuis op de bank dan, want in het stadion is het verboden).