Topatleet Mo Farah: Ik werd verkocht aan Groot-Brittannië en behandeld als een slaaf

Sport
dinsdag, 12 juli 2022 om 6:54
anp 451645922
Sir Mo Farah, een van de grootste atleten van Groot-Brittannië, heeft onthuld dat hij illegaal het land is binnengesmokkeld.
De viervoudig olympisch kampioen, 39, verzon een alternatief levensverhaal om zichzelf te 'beschermen' nadat hij als kind werd verhandeld en misbruikt. Farah, die een begrip werd na glorie op de Olympische Spelen van Londen in 2012, had eerder gezegd dat hij in Somalië was geboren en op achtjarige leeftijd uit Mogadishu kwam om zich bij zijn vader te voegen, die in Londen werkte. Maar dat is onzin.
Nu geeft de langeafstandloper toe dat zijn ouders nooit naar Europa gekomen zijn. Toen Farah vier jaar oud was, kwam zijn vader om bij vuurgevechten in Somaliland, dat in 1991 de (nooit erkende) onafhankelijkheid uitriep. Zijn moeder en twee broers wonen nu nog op een boerderij in Somaliland.
Toen Farah acht of negen was werd hij bij familie in Djibouti ondergebracht. Van daar werd hij door een vrouw die hij niet kende naar het Verenigd Koninkrijk gebracht. Daar moest hij voor de kinderen van een gezin zorgen. "Jarenlang heb ik dat proberen te verdringen, maar het lukt me niet meer", vertelde Farah de BBC. "Een vrouw die ik niet kende en waar ik geen band mee had, heeft me de naam Mo Farah gegeven. Op het vliegtuig gaf ze me valse reisdocumenten, waarop de naam Mohamed Farah naast mijn foto stond." Farah's echte naam is Hussein Abdi Kahin.
Toen hij in Londen aankwam, had Farah nog een papier met de contactgegevens van zijn familie bij zich, maar dat werd voor zijn ogen in stukken gescheurd en weggegooid door de vrouw die hem in Afrika weggehaald had. "Ik moest huishoudelijke klusjes opknappen en op de kinderen letten, als ik wat te eten wou krijgen. Als ik iemand iets zou zeggen, 'zou ik mijn familie nooit terugzien', werd me verteld."
Bron(nen): Times HLN