Vader Nouri: "Toen we een voetbal in zijn handen legden, zagen we een glimlach op zijn gezicht"

Sport
door Jeannette Kraszaterdag, 09 december 2017 om 9:35
welingelichtekringen header 1
Het was een grote tragedie die het hele land beroerde: de jonge Ajacied Abdelhak Nouri zakte in juli in elkaar op trainingskamp in Oostenrijk en stond niet meer op. De geliefde Amsterdammer verkeert nog altijd in een staat van verlaagd bewustzijn. Het Algemeen Dagblad sprak uitgebreid met zijn vader Mohamed Nouri.
"Hij was in de hele wereld geliefd’’, zegt zijn vader. "Daarom is het zo moeilijk te geloven dat juist hèm dit overkomt.’’ Nog altijd zit hij bijna dagelijks aan het bed van zijn zoon. Soms zijn er kleine tekenen van bewustzijn. Dan maakt Nouri geluid of beweegt hij. De familie ziet dat hij reageert op hun stemmen en op Koranverzen. Vader Mohamed vertelt in tranen: "Toen we een voetbal in zijn handen legden, zagen we een glimlach op zijn gezicht…’’
Ook Ajax-trainer Keizer maakte mee dat Nouri reageerde. Toen hij hem in het ziekenhuis bezocht, richtte Nouri zich even op en volgde hem met zijn ogen. De jongen reageert vooral op emotioneel beladen zaken. Hij heeft een zelfstandige hartslag en ademhaling en hij heeft zijn ogen open, die lijken rond te kijken. Maar zijn blik is leeg. Zijn benen en voeten bewegen soms, maar ongecontroleerd.
Er zijn bovendien problemen met zijn organen. Dat komt voort uit de schade aan zijn hersenen. Het ziet er allemaal erg slecht uit. Maar de familie put hoop uit succesverhalen. "Er kwam een man die ooit in coma was geraakt. Hij vertelde dat hij nu weer zelf kan autorijden en een gezin heeft’’, vertelt vader Nouri.
Bron(nen): AD