Van Gelder kwam om 6 uur 's ochtends dronken en luidruchtig terug in Olympisch dorp

Sport
door anp
dinsdag, 09 augustus 2016 om 22:09
noc gaat niet verder in op gedrag van gelder1470777427
De leiding van de Nederlands olympische ploeg gaat niet nader in op de aard van de gedragingen van ringenspecialist Yuri van Gelder, die wegens alcoholgebruik en ander ,,ontoelaatbaar gedrag'' naar huis is gestuurd en inmiddels weer in Nederland is.
Hoewel veel vragen zijn gerezen over wat het wangedrag precies inhoudt, zegt de woordvoerder van TeamNL in Rio desgevraagd ,,voorlopig'' geen verdere toelichting te willen geven, ook niet nadat de NOS dinsdagavond nadere bijzonderheden over het vermeende wangedrag naar buiten bracht. De Nederlandse olympische ploeg laat het bij een eerder uitgegeven verklaring.
Volgens de NOS was Van Gelder zondagavond - nadat hij zich had geplaatst voor de finale - te gast in Studio Olympic Park. Na de uitzending is hij door de taxi van de NOS naar het olympisch dorp gebracht. aldus de omroep. Van Gelder is vervolgens op eigen houtje naar het Holland House gegaan. Hij bleef daar tot ongeveer 01.00 uur en is daarna in een nachtclub in Rio de Janeiro beland, aldus de NOS. Vervolgens kwam hij bij het ochtendgloren beschonken en luidruchtig terug in het dorp. ,,Hij keerde niet onopgemerkt om 06.00 uur terug in het olympisch dorp'', stelt de omroep.
Chef de mission Maurits Hendriks sprak eerder op dinsdag van een 'moeilijke beslissing'. ,,Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. We hebben Yuri erop aangesproken en hij heeft toegegeven dat hij die ochtend pas is teruggekeerd in het dorp. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten.''