Waarom het zonde van je geld is om dure sportschoenen te kopen

Sport
donderdag, 27 maart 2014 om 7:52
bijgewerkt om donderdag, 30 mei 2024 om 11:01
39461659 l normal none
Het eerste wat beginnende trimmers doen is dure schoenen kopen. Want zonder speciaal en daardoor kostbaar schoeisel loop je blessures op en kun je niet sporten. Onzin, zegt sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen, die volgende week op dit onderwerp promoveert. Gisteren bij Radio 1 en vandaag in het AD maakt hij korte metten met het idee dat aangepast schoeisel een must is voor een sporter. Volgens hem is het volkomen onbewezen dat sportschoenen nut hebben, behalve dan voor de fabrikanten. "Als je de wetenschappelijke literatuur op een rijtje zet, blijkt dat hier bedroevend weinig onderzoek naar is gedaan.
Er wordt van alles geroepen, maar een goede onderbouwing ontbreekt. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat steunzolen, dempers, of video-analyses een gunstig effect op het lichaam hebben." Sportschoenen helpen volgens Bredeweg ook niet om blessures te voorkomen. "95 procent van de blessures wordt veroorzaakt door overbelasting.
Bij de training willen we te snel en te veel. De buurman loopt de marathon, dus dat moeten wij ook kunnen. Om blessures te voorkomen, moet een hardloper vooral letten op de reactie van zijn lichaam, zoals pijn en stijfheid, en niet op zijn schema of de kwaliteit van zijn schoenen," zegt hij tegen het AD. Fabrikanten hebben volgens hem met uitgekookte marketing lopers wijsgemaakt dat ze dure schoenen moeten komen. Onzin.
"Ik durf zelfs te stellen dat de fabrikanten de hardlopers hebben misleid. Door hen is bij veel hardlopers de angst ontstaan: als ik geen goede schoenen koop, loop ik kans op een blessure. Die boodschap heeft tot een enorm marketingsucces geleid." Wat lopers dan wel moeten dragen? Schoenen die lekker zitten