Duitse kunstenaar loopt met kar met 99 smartphones door Berlijn en veroorzaakt files op Google Maps

De Duitse kunstenaar Simon Weckert heeft Google Maps voor de gek gehouden door met een karretje met daarin 99 smartphones door Berlijn te lopen. Zo ontstonden er op de kaart overal donkerrode filelijntjes, terwijl er nauwelijks verkeer was. Weckert wil aantonen hoe makkelijk de app te manipuleren is.

Google Maps registreert files en verkeersopstoppingen door live de gegevens van gebruikers te analyseren. De app ziet dus waar automobilisten zich bevinden doordat ze Maps gebruiken. Op basis daarvan bepaalt Google of er ergens een file staat of niet.

Weckert vindt dat we allemaal te veel vertrouwen hebben in de platforms van de grote techbedrijven en wil daar op deze ludieke manier aandacht voor vragen. “Neutrale data bestaan niet. Data worden altijd met een specifiek doel verzameld”, meldt de kunstenaar aan Business Insider.

Google Maps kan bovendien bewust worden ingezet om het verkeer in de war te sturen. “Kaarten kunnen misbruikt worden en in de plaats komen van politieke en militaire macht”, schrijft Weckert. “We staren ons bijna blind op data en beschouwen ze als objectief, maar vergeten dat het niet gaat om de echte wereld, maar alleen maar om een model van de wereld.”

Bron(nen):   Business Insider