Binaural beats: Verbeteren ze echt je geheugen of is het placebo?

Tech, AI, auto
vrijdag, 24 april 2020 om 12:33
hh 408735543
Binaural beats zijn momenteel dé hit op YouTube als het gaat om methodes om de werking van je brein te verbeteren. Maar werkt het ook of laat je je voor de gek houden?
Wat zijn binaural beats?Binaural beats zijn alleen te horen als je een koptelefoon opzet of oortjes in doet. Het klinkt alsof de muziek niet door je oren binnenkomt, maar zich afspeelt in je hersenen en steeds heen en weer golft. Dat komt doordat de frequenties van de muziek zo dichtbij elkaar liggen dat je hersenen in de war raken, schrijft New Scientist. ­'Omdat de geluidsgolven zo op elkaar lijken, concludeert ons brein dat er sprake is van één klank, waarbij om beurten de linker dan wel de rechter­frequentie als de leidende en dus de ­‘echte’ frequentie wordt aangemerkt door ons brein,' klinkt het.
Wat is het effect?Binaural beats zijn fascinerend om naar te luisteren. Onder andere zangeres Billie Eilish maakte de muziekvorm bekend door een aantal van haar nummers om te zetten in 8D, dat is gebaseerd op binaural beats. Maar volgens liefhebbers is het veel meer dan een leuk nieuwigheidje. Luisteraars zeggen dat de muziek stressverlagend werkt, angsten wegneemt, zorgt voor een diepere slaap, beter concentratievermogen, een beter ­geheugen, en zelfs een afname van symptomen van ADHD of posttraumatisch stress-syndroom. Video's met titels als 'Three Hours Creativity and Focus’, ‘Happiness Frequency’ en ‘Five Hours Lucid zijn tientallen miljoenen keren beluisterd.
Werkt het echt?Duizenden proefpersonen hebben meegewerkt aan onderzoek om aan te tonen dat binaural beats echt positieve effecten hebben op je hersenen. Er waren hier en daar goede resultaten. Zo was er een studie die aantoonde dat mensen, die een operatie moesten ondergaan meer ontspannen werden door de muziek. Volgens een andere studie presteerden sommige proefpersonen beter op geheugentestjes.
Maar uitgebreidere onderzoeken wijzen richting een placebo-effect. Bij een Spaanse studie kregen proefpersonen binaural beats te horen en iets dat er op leek. Met EEG-scans en huid- en speekselmetingen registreerden onderzoekers het effect op de hersenen en de hoeveelheid stress. De echte en neppe binaural beats hadden precies evenveel effect. Uit een andere studie bleek ook nog dat elke vorm van rustgevende muziek mensen meer ontspannen maakt.
Binaural beats zijn dus leuk om naar te luisteren, maar hebben hoogstwaarschijnlijk geen enkel positief effect op je hersenen.
Bron: New Scientist (€)