Waarom je niet te lang met je voet op de koppeling moet drukken

Hoe snel je koppeling verslijt, hangt voor een behoorlijk deel af van hoe je er mee omgaat. Er zijn dus manieren om de levensduur van de koppeling te verlengen.

Zo verslijt hij sneller als je auto vaak zwaar beladen is of wanneer je regelmatig met caravan of aanhanger op pad gaat. Normaal gesproken gaat je koppeling 200.000 tot 300.000 kilometer mee, maar belast je hem te veel dan kan dat teruglopen tot tienduizenden kilometers.

Belangrijkste om snelle slijtage te voorkomen is je voet niet te lang op de koppeling te houden. Het liefst druk je de koppeling alleen kort in als het nodig is. Het aanraken of licht intrappen van het pedaal kan al leiden tot slijtage.

Het is ook beter om bij een stoplicht of op andere momenten dat je stilstaat de auto in zijn vrij te zetten en je voet van de koppeling te halen. Moet je remmen doe dat dan niet op de motor, maar met de voetrem en laat zelfs je hand niet op de versnellingspook rusten als het niet nodig is. Daardoor kan de schakelvork van de bak namelijk tegen de draaiende delen drukken. Ook dat zorgt voor slijtage.

Bron(nen):   AD