‘Er komen camera’s die 1000 keer beter zijn’

Terwijl wij en de producenten van smartphones en camera's nog in de ban zijn van megapixels, werken wetenschappers in Singapore aan een ontwikkeling die de wereld van het fotograferen totaal kan veranderen. Onderzoekere aan de  Nanyang Technological University hebben een sensor ontwikkeld gemaakt van grafeen, die licht 1000 keer beter kan ontvangen dan de traditionele sensoren die we nu gebruiken. En dat dan ook nog met een 10 keer lager energiegebruik. Verwacht wordt dat de revolutionaire sensoren eerst zullen worden ingezet in professionele apparatuur, zoals bewakingscamera's en satellieten. Maar op den duur zullen de nieuwe chips ook hun weg vinden naar consumentenelectronica. Naast alle andere voordelen zullen de sensoren ook nog eens veel goedkoper zijn. Er wordt ook al gewerkt aan accu's voor smartphones van grafeen. Die zouden het energieprobleem kunnen helpen oplossen. Samen met de nieuwe camera is dan de ideale smartphone weer een stap dichterbij. Grafeen is een enkellaagsvlak van koolstofatomen. Grafeen is 200 keer beter bestand tegen breken dan staal, waardoor het voor zover bekend één van de sterkste materialen is. Grafeen is ook één van de snelste halfgeleiders

Bron(nen):   Engadget      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Loobs

  Scherper is niet altijd beter. Mensen streven uiteindelijk vooral naar “waarheidsgetrouwe” foto’s, en dat zijn die het meest in de buurt komen van de beelden hoe het oog die waarneemt. Professioneel gebruik oké, maar wat de consumentenelektronica betreft zit niemand te wachten op vakantiekiekjes waarop je elke haar op je teen kunt tellen.

  • Pietje_Precies

   ik heb niet de illusie dat men het voor de lol ontwikkelt. Er zal vast wel een toepassing voor zijn. plaatjes in het donker bijvoorbeeld. die zijn op huis tuin en keuken camera’s ronduit slecht. 10x minder energieverbruik is ook interessant.

   van elke foto een interessante gezoomde kunnen maken ook. Legio toepassingen ook voor de consument.

   (in antwoord op Loobs)
  • DW23

   In feite heb je gelijk, maar ik vermoed dat smartphones toch altijd achter zullen lopen op het gebied van fotokwaliteit. Daarom vind ik deze technieken helemaal prima.

   Mijn HTC Desire maakt echt belabberde foto’s (al staan smartphones van HTC sowieso niet bekend om z’n hoge fotokwaliteit). Ik ben benieuwd wat deze nieuwe camera’s gaan betekenen voor smartphones en de prijs daarvan.

   (in antwoord op Loobs)
 2. JOHNN

  En grafeen is een Nederlandse ontdekking! Weet u nog die demonstratie van een potloodstreep op een strookje plakband?

  • giegel

   Toch waren het 2 russen die er de nobelprijs voor hebben gekregen..

   (in antwoord op JOHNN)
  • Kruisnet

   Andre Geim heeft de Nederlandse nationaliteit maar is een geboren Rus.

   (in antwoord op JOHNN)

Reacties niet toegestaan