Microsoft pompt miljarden in OpenAI. Google is doodsbenauwd voor ChatGPT

Microsoft en OpenAI, het bedrijf dat een revolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie teweeg heeft gebracht, gaan nog intensiever samenwerken. Het techbedrijf investeert 'meerdere miljarden' in OpenAI.

De AI-toepassingen van het bedrijf, zoals het geavanceerde ChatGPT (op basis van een simpele tekstopdracht een volledig artikel genereren) en DALL-E (op basis van een simpele tekstopdracht gedetailleerde afbeeldingen genereren), worden in de nabije toekomst geïntegreerd in Microsoftprogramma's. Omgekeerd heeft OpenAI er baat bij om de clouddiensten van Microsoft te gebruiken om de AI-engine te verbeteren.

Een toekomstige Microsoft-chatbot geeft gebruikers veel sneller, gerichter en uitgebreider antwoord op vragen dan bij een gangbare zoekopdracht. Bij concurrent Google zijn alle alarmbellen afgegaan en zijn ze druk bezig om met een vergelijkbare functie op de proppen te komen.

Ondertussen tempert OpenAI-ceo Sam Altman de verwachtingen van zijn AI-systeem. Hij stelt dat de output erg volwassen en betrouwbaar oogt omdat het systeem is getraind met miljarden artikelen, maar dat ondanks de 'zelfverzekerdheid' van het professionele taalgebruik er nog veel feitelijke onjuistheden in de antwoorden verstopt zitten.

"Mensen vragen erom teleurgesteld te worden en dat zullen ze straks dus ook zijn. We hebben nog geen echte 'kunstmatige algemene intelligentie', zoals er nu van ons wordt verwacht", zegt Altman.

Bron(nen):   RTL Nieuws