De Godwin bestaat 25 jaar: in een online discussie begint er uiteindelijk altijd iemand over Hitler

Het is 25 jaar geleden dat Mike Godwin zijn wet bedacht, die simpelweg inhoudt dat als een online discussie maar lang genoeg duurt er altijd wel iemand is die Hitler of de nazi's er bij haalt. Nrc.next sprak met de inmiddels 58-jarige Amerikaanse uitvinder van 'Godwin's law'. Godwin bedacht zijn 'tegen-meme' vermoedelijk begin 1990. Destijds las hij veel memoires over de holocaust. Die grepen hem erg aan. Tegelijkertijd merkte hij dat in veel discussies op Usenet, de voorloper van internet, ten onrechte vergelijkingen werden gemaakt met de nazitijd. ''Ik vroeg me af wat ik daartegen kon doen.” Hij realiseerde zich dat het een meme, een zichzelf snel verspreidend idee, was om overal Hitler en de nazi’s bij te slepen dus bedacht hij een ‘tegen-meme’. ''Maar ik was niet beroemd, ik had niet veel invloed, dus ik realiseerde me dat ik slim moest zijn. Ik maakte mijn kritiek impliciet door het te formuleren als een natuurwet. Dat dwingt mensen om erover na te denken.”

Godwin's law luidt officieel: 'Naarmate een online discussie langer doorgaat, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi’s of Hitler één.' Hij plaatste zijn wet op allerlei fora van Usenet als hij vond dat de vergelijking ten onrechte werd gemaakt.

Al snel werd de Godwin bekend en hoewel mensen nog steeds geregeld de nazitijd als argument gebruiken in online discussies, vindt Godwin dat hij zijn doel heeft bereikt. ''Ze moeten dan op Godwin’s Law reageren, zelfs als ze niet willen. ‘Godwin’s Law gaat hier niet op’, zie je ze soms zeggen, of: ‘Dit klinkt misschien als een voorbeeld van Godwin’s Law, maar...’ Dus ze tonen in elk geval enig bewustzijn van wat ze doen.”

Bron(nen):   nrc.next (betaald)