5 nuttige doelen voor je oude computer

Tech, AI, auto
woensdag, 27 november 2013 om 13:42
welingelichtekringen header 1
Wat moet je nu met je oude computer doen zodra je een nieuwe in huis haalt? Hij is zo oud dat niemand hem nog wil hebben: welke opties heb je dan nog? Hieronder een lijstje met 5 verschillende manieren om je oude computer toch nog nuttig te gebruiken.
 1. Gebruik de pc als een opslagserver
  Mensen die thuis gebruik maken van een draadloos netwerk kunnen de oude computer gebruiken om centraal bestanden te bewaren. Meestal wordt hier een speciale netwerkschijf voor aangeschaft, maar een oude computer werkt net zo goed. Hier kan je bijvoorbeeld de gratis software van FreeNAS voor gebruiken. Vervolgens sluit je de computer aan op je router en kan iedereen binnen het netwerk genieten van wat extra opslagruimte.
 2. Gebruik de pc als muziekspeler
  Je kunt de oude computer ook aansluiten op een geluidsinstallatie en gebruiken als audio centrum. Zo kun je bijvoorbeeld de Beatport Sync software gebruiken om je computer om te toveren in een ‘JukeBoxPC’. Een centrale muziekbibliotheek met twee verschillende ‘decks’, zodat je een volgend nummer alvast kan klaarzetten voordat de huidige is afgelopen.
 3. Sluit de pc aan op een televisie
  Een stap verder dan het audio centrum is een volwaardig mediacentrum. Waarmee je naast muziek ook films en foto’s kan bekijken. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de XBMC Media Center software. Het is wel aan te raden om je mediacentrum ook van internet te voorzien, zodat foto’s en informatie automatisch van het internet gehaald kunnen worden. Zo oogt het allemaal wat mooier.
 4. Laat de kinderen kennis maken met een pc
  Voor gezinnen met jonge kinderen is het ook een mogelijkheid om de kinderen alvast te laten kennis maken met een computer (en eventueel het internet). Zorg ervoor dat de computer beveiligd is met internetfilters. De Doudoulinux software kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de Windows te vervangen door een kindvriendelijk besturingssysteem met leerzame spelletjes.
 5. Laat je ouders of grootouders kennis maken met een pc
  Veel ouders of grootouders zijn een beetje bang van nieuwe technologieën en zullen niet zo snel zelf de stap maken naar de digitale wereld. Misschien moet je ze daar dan ook een handje mee helpen door ze een oude computer te overhandigen. Zo kunnen ook zij rustig kennis maken met een hele nieuwe wereld. Helaas geen gratis software pakket om de oudjes te ondersteunen.
Bron(nen): De Morgen