Li-Fi: de internetverbinding die 100 keer sneller is dan Wi-Fi

De komende maanden gaan we er meer van horen: Li-Fi. Het is een soort Wi-Fi maar dan vele malen sneller. Li-Fi verstuurt razendsnel datastromen via led-verlichting. De technologie bestaat al sinds 2011, maar is nu voor het eerst ook succesvol buiten het laboratorium. In kantoren in Estland slaagden onderzoekers erin data te versturen met 1 gigabyte per seconde. Dat is dus honderd keer sneller dan de gemiddelde Wi-Fi-verbinding. De uitvinder van Li-Fi is de Oostenrijkse professor Harald Haas van de universiteit van Edinburgh. Met behulp van led-verlichting lukt het hem om grote hoeveelheden data te verzenden naar apparaten. De technologie, genaamd Visible Light Communication, werkt eigenlijk als een zeer geavanceerde Morse-code. Led-lampen kunnen namelijk met ongelooflijke snelheid aan en uit flikkeren. Mits uitgerust met een speciale microchip kunnen ze zo duizenden parallel-lopende datastromen tegelijk verzenden. De potentie van Li-Fi is volgens de onderzoekers nauwelijks te bevatten. Tijdens een experiment in Oxford is een recordsnelheid van 224 gigabyte per seconde behaald. Het is een kwestie van tijd voor Li-Fi in de plaats komt van Wi-Fi. Haas houdt zich nu vooral bezig met het integreren van zijn nieuwe technologie in de reeds bestaande Wi-Fi-netwerken.    

Bron(nen):   Kijk      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  LiFi gaat niet door muren, deuren, etc. Dus 1 accespoint voor het hele huis (zoals bij WiFi) zit er niet in.

  • harrr

   Tenzij dat accesspoint via het lichtnet alle gewone verllichting-leds in huis zo kan laten kniipperen…

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Signalen versturen via het lichtnet zal wel werken (zie de vele powerline adapters), maar gaat niet verder dan pakweg 100 Mbps. De huidige LED lanpen die voor verlichting gebruikt worden zijn echter niet geschikt; je zult dan speciaal lampen moeten maken die en goed verlichten, en voor datatransmissie kunnen zorgen.

    (in antwoord op harrr)
  • Blargh

   “zit er niet in”
   Denken doe je in oplossingen, jij zoekt al problemen voor ze er zijn.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 2. jandan

  Daarom zij deze mensen wetenschappers en creatief, ze denken in oplossingen en niet in problemen.

 3. JvJefke

  Ik heb hier wel enkele vragen bij.
  Hoe gaan de apparaten data terugsturen? Moeten ze ook een lamp hebben die knippert?Wat als je bv. gsm in je broekzak zit?

  Het spreekt tot de verbeelding en is misschien nuttig in bepaalde specifieke situatiesmaar ik denk niet dat dit Wi-Fi kan vervangen.

Reacties niet toegestaan