Europa verbiedt sociale media voor kinderen, maar waarom eigenlijk?

Vanaf 2018 mogen kinderen onder de zestien niet meer op sociale media zonder toestemming van hun ouders. Dat heeft het Europees Parlement besloten. Maar heeft dat nut?

Nu ligt de grens op dertien jaar, omdat kinderen dan pas een account mogen aanmaken bij bijvoorbeeld Facebook. Dat heeft te maken met een wet die bedrijven verbiedt om zaken te doen met jongere kinderen. Het Europees Parlement wil met de nieuwe wet mogelijke schadelijke effecten van sociale media op de ontwikkeling van jonge kinderen bestrijden. Maar het is onduidelijk of sociale media zo slecht zijn .

Justine Pardoen verdiept zich al sinds 2002 in mediagebruik van jongeren en schreef een boek over de invloed van sociale media. Zij zeg in het AD: “Het hangt helemaal af van het kind, de situatie en het soort inhoud. En met name de context is belangrijk. Hoe ga je met die media om? Hoe lang gebruik je die sociale media per dag?”

Volgens Pardoen is het belangrijk dat de tijd die je aan sociale media besteedt, niet ten koste gaat van de normale zintuiglijke ontwikkeling. “Pubers vanaf tien jaar vinden het bijvoorbeeld lastiger om anderen in de ogen te kijken, zo werkt dat nu eenmaal in de hersenen. Het interpreteren van elkaars gevoelens gaat dan moeilijker. Als je dan kunt vluchten in je telefoon, dan oefen je minder hoe dat werkt.”

Bron(nen):   AD