Richtingenstrijd binnen Facebook splijt de top

In de top van Facebook is grote onenigheid ontstaan over de richting die het bedrijf op moet: is enkel winst maken het doel of moet het sociale netwerk de privacy van gebruikers beter beschermen? Daarover schrijft de Volkskrant.

Beveiligingsdirecteur Alex Stamos wilde volgens The New York Times veel meer openheid geven over de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen, de beïnvloeding van gebruikers en de verspreiding van nepnieuws, maar Zuckerberg wilde dat niet. Gevolg: Stamos moest een groot deel van zijn takenpakket afstaan en zijn team werd opgeheven.

Het tekent de strijd tussen de mensen binnen Facebook die nog enige verantwoordelijkheid voelen voor de privacy van gebruikers en de mensen die nietsontziend geld willen verdienen. CEO Mark Zuckerberg en zijn rechterhand COO Sheryl Sandberg behoren tot die laatste categorie.

“Degenen die de gebruiker moeten beschermen, moeten steeds een loodzware strijd voeren tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor het geld”, zegt ex-Facebooker Sandy Parakilas. Hij was tot 2012 bezig met privacy binnen Facebook, maar stapte op omdat hij het niet meer eens was met de richting van het bedrijf.

The New York Times sprak ingewijden die inderdaad aangaven dat het beveiligingsteam lijnrecht tegenover andere afdelingen staat als het gaat om de mate van openheid over zaken als fake news en misbruik door overheden.

Saillant detail: Facebook was al vanaf 2015 op de hoogte van grootschalig datamisbruik, maar deed er weinig tegen. Ook werden gebruikers niet geïnformeerd.

Bron(nen):   De Volkskrant