Facebook laat op slinkse wijze gebruikers instemmen met gezichtsherkenning

Deskundigen hebben felle kritiek op de manier waarop Facebook gebruikers probeert over te halen om akkoord te gaan met gezichtsherkenning bij foto’s en video’s. Ze spreken van een oneigenlijke en manipulatieve strategie.

De gezichtsherkenningstechnologie, die wordt gebruikt om mensen te herkennen op foto’s en fake personen te identificeren, is in de Europese Unie niet beschikbaar. De EU verbood de software in 2012, omdat het sociale netwerk de privacy schond door niet te vragen om instemming van de gebruiker. Het bedrijf van Mark Zuckerberg vraagt nu wél om een akkoord, maar de manier waarop doet de wenkbrauwen fronzen.

Keuzemanipulatie
Tech-rechtsonderzoeker Jennifer Cobbe van de universiteit van Cambridge laat zien hoe Facebook te werk gaat. Het bedrijf geeft de gebruiker niet een simpele ja- of nee-optie, maar presenteert een lijst van de zogenaamde voordelen van gezichtsherkenning en vraagt dan om ‘te accepteren en verder te gaan’ of te klikken op een grijzige knop met ‘Manage data-instellingen’. Als gebruikers daarop klikken krijgen ze een nieuw scherm te zien met daarop meer gedetailleerde informatie over de voordelen van de technologie. Alleen als ze weer op ‘continue’ klikken, krijgen ze de optie om gezichtsherkenning toe te staan of niet.

Privacyconsultant Pat Walshe spreekt van ‘keuzemanipulatie’. Bloomberg-verslaggever Sarah Frier zegt zelfs: “De optie om in te stemmen met gezichtsherkenning is feitelijk een advertentie voor gezichtsherkenning zonder duidelijke mogelijkheid om niet akkoord te gaan.”

Facebook scant iedereen
Cobbe denkt dat deze methode in conflict is met de nieuwe privacywetgeving van de EU en niet alleen door de wijze waarop Facebook om toestemming vraagt, maar ook omdat het sociale netwerk íeder gezicht moet scannen om te zien of degene op het plaatje akkoord is met de technologie.

“Hoe weet Facebook dat het gezicht op een foto toebehoort aan iemand die geen toestemming heeft gegeven voor gezichtsherkenning? Door de gezichtsherkenningstechnologie te gebruiken,” schrijft ze. “Dat betekent in de praktijk dat Facebook de gezichtsherkenning niet alleen gebruikt voor mensen die daarmee akkoord zijn gegaan, maar ook voor mensen die niet hebben ingestemd en zelfs voor mensen die op foto’s staan, maar niet eens een Facebook-account hebben. Je kunt hier niet aan ontsnappen door nee te zeggen. Je kunt hier niet eens aan ontsnappen door je account te verwijderen. Facebook zal nog steeds je gezicht scannen.”

Bron(nen):   Business Insider