“De geneeskunde staat aan de vooravond van een revolutie”

“Van elke 100 euro in de gezondheidszorg gaat 1 euro naar preventie, en wordt 90 euro besteed in de laatste twee levensjaren,” zegt Oncoloog Koen Kas tegen de Morgen. En dat gaat anders worden. Er komt een heleboel techno-gezondheidszorg aan die in de gaten houdt of we gezond zijn en die tijdig waarschuwt als we ziek worden. Zodat ziekten (en kosten) kunnen worden vermeden. Voorbeeld: “Er een toestelletje op de markt gekomen dat met één oogscan kan voorspellen of je binnen de twee jaar diabetes zal ontwikkelen. DeepMind, een dochterbedrijf van Google, heeft van de Britse National Health Service toegang gekregen tot 1 miljoen oogscans. Ze hebben er hun artificiële intelligentie op losgelaten, en zullen nu nóg sneller en accurater diabetes kunnen voorspellen.” En dat is maar een ziekte en een bedrijf, al is Google druk bezig met AI-toepassingen in de gezondheidszorg. Want met name in diagnoses stellen zijn computers (in potentie) beter  dan dokters.

“Nu hebben we software die neurologische aandoeningen kan vaststellen door een foto van je gezicht te analyseren. De software is zo nauwkeurig dat ze de minste scheeftrekking in je gezicht opmerkt.”

“Je kunt nu al een elektrocardiogram nemen met een opzetstukje voor de iPhone. Twee weken geleden heeft Philips technologie op de markt gebracht waarmee je zélf echografieën kunt maken. Een uitstrijkje kan binnenkort ook thuis, met een module die op de telefoon past.”

Bron(nen):   De Morgen