Facebook gaf Apple en Samsung toegang tot veel meer data dan gedacht

Facebook blijkt al zeker tien jaar gebruikersgegevens door te spelen aan in totaal zestig telefoonfabrikanten. Zelfs als mensen daar nooit toestemming voor hebben gegeven.

Bedrijven als Samsung, Apple en Microsoft hebben tien jaar geleden een datadeelovereenkomst gesloten met Facebook blijkt uit onderzoek van The New York Times. Door deze deal kon Facebook destijds het bereik via de smartphone snel vergroten. Het kon like-knoppen op een prominentere plek plaatsen en bedrijven als Blackberry konden een eigen Facebook-app maken.

Als tegenprestatie gaf Facebook de gegevens van gebruikers, ook als ze daar geen toestemming voor hadden gegeven. Hoewel de overeenkomst nu voor Facebook niet meer nodig is, is hij nog steeds geldig bij de meeste bedrijven. Pas na het Cambridge Analytica-schandaal zijn 22 contracten stop gezet.

Facebook is het oneens met het stuk in de New Yorkse krant. De overeenkomsten zijn er wel, maar er zou nooit misbruik zijn gemaakt van de gegevens. Ook zouden gebruikers altijd toestemming hebben gegeven.

Maar wie gelooft Facebook nog?

 

Bron(nen):   RTL Nieuws