Honderden miljoenen euro’s verlies voor Tesla: waar gaat het toch steeds mis?

Elon Musk kon er niet om heen: de kwartaalcijfers van Tesla die hij gisteravond presenteerde waren slecht, heel slecht. Het verlies blijkt te zijn opgelopen tot ruim 630 miljoen euro. Dat is meer dan verwacht.

Voor sommigen kwamen de bloedrode cijfers niet helemaal als een verrassing. Musk kwam de afgelopen weken met allerlei nutteloze nieuwtjes om de aandacht af te leiden van het gitzwarte nieuws van gisteravond. Zo maakte hij drie dagen geleden ineens bekend dat Tesla een nieuwe microchip heeft ontwikkeld voor zelfrijdende auto’s. Gisteren zei de wispelturige CEO dat zijn bedrijf bezig was met de ontwikkeling van een nieuwe, stille elektrische bladblazer.

Deze apparaten worden allang door anderen verkocht. Zijn aankondiging kon dan ook vooral op hoongelach rekenen. “Ik wil graag die bladblazer al vooraf bestellen door 2.500 dollar voorschot te betalen. Waar moet ik mijn geld naartoe sturen?” klonk het spottend. Volgens Musk waren er onvoorziene omstandigheden waardoor er minder Tesla’s konden worden opgeleverd dan gepland.

Het afgelopen kwartaal werden er 20 procent minder auto’s gemaakt dan afgesproken. Tesla denkt echter de achterstand dit jaar nog te kunnen inlopen. In het derde kwartaal zou er net als in de twee voorgaande kwartalen wel weer winst worden geboekt. Om de pijn wat te verzachten zei Musk op het eind van de presentatie nog dat Tesla eigen autoverzekeringen gaat uitbrengen.

Hoe, waarom of wanneer vertelde de controversiële CEO uiteraard niet. Vermoedelijk komt er dan ook weinig van terecht.