"Onderzoek toont voor het eerst aan: de beste besluiten neem je in gesprek met AI"

Tech, AI, auto
dinsdag, 11 juni 2024 om 9:36
mens goedkoper dan ai bij gros van de banen stellen onderzoekers1705932506
Ruim veertig procent van de Nederlanders heeft inmiddels ervaring met generatieve AI op het werk. Nieuw onderzoek van Hogeschool Inholland toont aan dat we de beste besluiten nemen als we kritische gesprekken met AI voeren.
Het onderzoek bestond uit twee experimenten. In het eerste experiment moesten 14 financestudenten een projectplan maken in drie fasen: zonder AI, door besluiten te delegeren aan AI en door in gesprek te gaan met AI.
In de derde fase pitchten studenten in een app hun ideeën aan een Shark Tank- of Dragon’s Den-jury bestaande uit AI-personages zoals superinvesteerder Mark Cubin. Op een conversationele manier legden studenten hun ideeën continu voor aan de personages en pushten ze om kritische feedback te geven.
De studenten oordeelden dat de kwaliteit van hun werk beduidend beter en transparanter werd door in gesprek te gaan met AI - conversational AI - dan zonder AI of met delegatieve AI. Ook accepteerden ze van anderen de uitkomsten met conversational AI beter. Een herhaling van het experiment met 69 informaticastudenten bevestigde de bevindingen. "Het onderzoek toont voor het eerst aan dat je de beste besluiten neemt in gesprek met AI", aldus onderzoeker Toon Otten van Hogeschool Inholland.
De verklaring ligt erin dat large language models als ChatGPT pleasers zijn, ze zijn geneigd je gelijk te geven en een goed gevoel te bezorgen. Maar tegenwerking en tegenspraak brengen de beste resultaten. Ook dat kunnen LLM's zeer goed, maar daarvoor moet je die expertise wel triggeren. Dat lukt niet door opdrachten te delegeren. Als je AI vraagt om kritisch te kijken naar je input dan gaat het al een stuk beter. Ga je persoonlijkheden creëren en een jury samenstellen die je feedback geeft, dan excelleert AI. Het draagt dan nuttige, kritische en diverse perspectieven aan die gebruikers bewust maken van blinde vlekken. De menselijke kennis en intuïtie is hierbij cruciaal. Het gaat om de synergie en het proces van wederzijdse beïnvloeding.
Vervolg
Generatieve AI kan leiden tot betere besluitvorming en resultaten in bedrijfsleven en onderwijs, mits we het niet als automatische piloot gebruiken of vragen laten beantwoorden, maar antwoorden laten bevragen.
Verschillende grote Nederlandse bedrijven hebben vergevorderde interesse om de experimenten met conversational AI te herhalen. Een AI-taalassistent die informaticastudenten met conversational AI ontwikkelden om de taalvaardigheid van studenten met een multiculturele achtergrond te verbeteren, wordt dit najaar met de Nederlandse Taalunie en Caribische partners gepresenteerd. De associate degree Finance en opleiding Informatica van de hogeschool nemen conversational AI in het curriculum op.