Ga je de terrastegels schoonmaken? Vermijd in deze gevallen de hogedrukreiniger!

tips
zondag, 16 juni 2024 om 17:08
anp 423327249
Na een lange, natte winter staat het voorjaar weer voor de deur. We willen graag de tuin weer in en het terras op, dus het is de hoogste tijd om de tuintegels schoon te maken. Het is verleidelijk om de hogedrukreiniger erbij te pakken om de tuintegels schoon te spuiten. Maar wist je dat dit bij sommige tegels een heel slecht idee is? Ook kunnen tegels scheef gaan liggen of verzakken als je niet uitkijkt. RTL Nieuws legt uit hoe je dit kunt voorkomen.
Het hangt allereerst af van het materiaal waarvan de tegels zijn gemaakt. Cementen tegels zijn in vergelijking met natuursteen nogal zacht, waardoor je de bovenste laag er zo vanaf kan spuiten met een hogedrukreiniger. Ze worden daardoor ruw, en vervolgens groeit er sneller weer groene aanslag op. Het wordt zelfs nog erger, want als het flink gaat regenen dan dringt het water helemaal door in de tegels. Dit maakt in principe niet zoveel uit, totdat het gaat vriezen. Want dan gaat het water uitzetten en zullen je tegels nog erger beschadigen.
Vorstschade
Hebben je tuintegels een toplaag, dan is het sowieso niet zo slim om de hogedrukreiniger erbij te pakken. Door de waterdruk spuit je de toplaag er zo vanaf en krijg je uiteindelijk dezelfde vorstschade. Het is toch echt een beter idee om een meer tijdrovende en vermoeiende schoonmaakmethode in te zetten.
Verzakking
Een tweede nadeel van de hogedrukreiniger is dat je het zand tussen de tegels weg spuit tijdens het schoonmaken. Uiteindelijk kunnen je tegels daardoor scheef gaan liggen en zelfs verzakken. Heb je dus de tegels schoongemaakt met de hogedrukreiniger? Vul de ruimte tussen de tegels dan nadien met wat vulzand.