Moet je warm eten eerst laten afkoelen voor je het in de koelkast zet?

tips
donderdag, 22 februari 2024 om 19:19
anp 457628899
Soms kook je bewust te veel, zodat je het later nog op kunt eten, soms gaat het per ongeluk. Hoe dan ook zou je het overgebleven hapje graag direct in de koelkast zetten voor morgen, zodat er zo min mogelijk bacteriën bij komen. Of werkt het zo niet?
Nee, integendeel, juist als je het eten direct in de koelkast zet, komen er meer bacteriën bij. Dat komt doordat de temperatuur in de koelkast stijgt als je er een warme maaltijd inzet. Dat is ook slecht voor andere producten, zoals melk. Het duurt lang voor je koelkast weer is afgekoeld. Bovendien is het slecht voor de smaak van je eten als je het nog warm in de koelkast stopt.
Ook kun je je plastic bakje met warme restjes beter niet direct in de vriezer zetten, want dan ontstaat er snel ijs rond het bakje. Dat gaat ten koste van de smaak en is slecht voor het milieu, omdat je vriezer meer stroom gaat verbruiken.
Je moet natuurlijk niet te lang wachten voor je het eten in de koeling zet. De regel is maximaal twee uur. Wacht je langer dan bederft het voedsel juist weer sneller. En nog een algemene tip: bewaar restjes nooit langer dan twee dagen.