Brazilië wint dankzij belachelijke penalty

voetbal
vrijdag, 13 juni 2014 om 00:01
brazilie heeft nu al hulp arbiter nodig1402610652
Brazilië heeft zich in de openingswedstrijd van de wereldtitelstrijd voetbal niet gepresenteerd als een elftal dat wonderen gaat verrichten. En zonder de dubbele hulp van de scheidsrechter zou het maar de vraag zijn geweest of de Brazilianen hadden gewonnen. In São Paulo werden de hooggespannen verwachtingen bij het gastland tegen Kroatië geen moment ingelost, ondanks de zege van 3-1.
De overwinning was tegen de onbevangen Oost-Europeanen geflatteerd en omstreden, aangezien de Japanse scheidsrechter Yuichi Nishimura de Brazilianen bij gelijke stand ver na rust een strafschop cadeau deed. Eerder had Neymar al een gele kaart gekregen, toen hij rood verdiende.
De wedstrijd begon bijzonder in het stadion van São Paulo, namelijk met een eigen doelpunt van Brazilië. Na 11 minuten tikte Marcelo de bal achter zijn keeper Júlio César, nota bene de eerste eigen treffer ooit van de Brazilianen in hun fenomenale WK-historie. De verdediger van Real Madrid gaat ook nog eens de geschiedenis in als de eerste doelpuntenmaker van de eindronde van 2014.
Weinig tempo
Veel kon Marcelo er niet aan doen. Een voorzet van Ivica Olic werd verlengd door Nikica Jelavic, waarna Marcelo er wat ongelukkig tegenaan liep. Onverwacht was het doelpunt niet eens. De Kroaten waren zonder schroom, maar met overtuiging aan de vooraf als kansloos betitelde missie begonnen. Al na 7 minuten was Olic, van VfL Wolfsburg, met een kopbal al dichtbij een score.
Heel Brazilië schrok zich een ongeluk en de beste voetballers van het land hadden moeite in het ritme te komen. Het slechtst denkbare scenario was in werking getreden. Bondscoach Luiz Felipe Scolari zag zijn elftal maar weinig vloeiende aanvallen op de mat leggen. Het tempo ontbrak in de combinaties, spelmaker Oscar kwam maar zelden tot interessante oplossingen.
Neymar
Neymar, beoogd speler van het toernooi, nam echter zijn verantwoordelijkheid. De aanvaller van Barcelona maakte met een schuiver, ogenschijnlijk houdbaar voor doelman Stipe Pletikosa, na 29 minuten de 1-1. Neymar mocht niet klagen dat hij nog op het veld stond. Even eerder had hij met zijn arm een aardige tik uitgedeeld aan Olic, een actie die door scheidsrechter Nishimura met geel werd bestraft.
Na de hervatting kon Brazilië evenmin het verschil maken. Er was eerder sprake van evenwicht. Totdat Nishimura besloot de bal op de stip te leggen, na een vermeende overtreding van Dejan Lovren op de vrijwel onzichtbare spits Fred. Neymar schoot van 11 meter raak, nog via de handen van de keeper ook. In blessuretijd trof Oscar met een puntertje nog doel: 3-1.