IJsland debuteert met 1-1 tegen Portugal

voetbal
door anp
dinsdag, 14 juni 2016 om 23:12
ijsland debuteert met 1 1 tegen portugal1465939927
SAINT-ETIENNE (ANP) - IJsland heeft een ijzersterk debuut gemaakt op het EK voetbal in Frankrijk. Het kleine voetballand hield dinsdagavond in Saint-Etienne het favoriete Portugal op een gelijkspel. Het duel in groep F eindigde in 1-1.
Nani schoot de Portugezen na een half uur spelen op voorsprong, maar de onverzettelijke IJslanders sloegen in de vijfde minuut na rust terug via een fraaie goal van Birkir Bjarnason. Een spannend gevecht volgde, waarin Portugal tevergeefs op de winnende treffer joeg en de IJslandse doelman Hannes Halldorsson de nodige keren redding bracht.
Sterspeler Cristiano Ronaldo speelde zijn 127e wedstrijd in het shirt van Portugal is nu samen met Luis Figo recordinternational.
IJsland wilde laten zien dat het wel degelijk een serieuze EK-deelnemer is. De ploeg die in de kwalificatiereeks het Nederlands elftal twee keer op een nederlaag trakteerde, begon fel en was na drie minuten al dichtbij een doelpunt. Gylfi Sigurdsson schoot de bal echter op doelman Rui Patricio.
Treffer
Portugal liet zijn tanden voor eerst na twintig minuten zien. Ronaldo zelf bracht Nani met een fijne voorzet in stelling, maar de uitblinkende doelman Halldorsson kreeg zijn voet nog tegen de ingekopte bal. Na een half uur volgde de verwachte treffer. André Gomes kwam door over rechts en gaf de bal op maat aan Nani.
Kort na rust kreeg Ronaldo al snel een kans, maar hij schoot naast. IJsland reageerde met een uitbraak, die leidde tot de gelijkmaker. Bjarnason tikte een voorzet van Johann Gudmundsson loepzuiver in. In een enerverende laatste half uur kreeg Portugal de beste kansen en stond IJsland onder druk, maar de debutant brak niet en haalde in zijn allereerste EK-wedstrijd een punt.