voetbal
door anp
zaterdag, 14 september 2019 om 22:52
malen leidt psv met 5 treffers langs vitesse1568498417
Donyell Malen is zaterdag weer van grote waarde geweest voor PSV. De 20-jarige spits leidde zijn elftal in de eredivisie met liefst vijf doelpunten langs koploper Vitesse: 5-0. PSV deelt door de zege de eerste plaats nu met Ajax, dat in Amsterdam met 4-1 te sterk was voor sc Heerenveen en ook dertien punten heeft. PSV en Ajax (dat eerste is op basis van een beter doelsaldo) spelen volgende week zondag in Eindhoven om de koppositie. Vitesse was nog ongeslagen en startte de wedstrijd met redelijk wat vertrouwen. Het team van trainer Leonid Sloetski kreeg na een snelle spelhervatting van doelman Remko Pasveer in de derde minuut de kans de score te openen. Oussama Tannane stuitte op Jeroen Zoet. De Arnhemmers konden ook daarna goed meekomen met PSV. Een fout van Armando Obispo zorgde in de 18e minuut voor de ommekeer. De verdediger, door PSV verhuurd aan Vitesse, schoof de bal zo in de voeten van Bruma. De Portugees stelde Malen in staat de score te openen. Bevrijdend Het doelpunt werkte bevrijdend voor PSV. Mohamed Ihattaren was dicht bij een tweede treffer, maar verdediger Julian Lelieveld haalde de bal net voor de lijn weg. In de 36e minuut had Ihattaren alsnog een aandeel in het tweede doelpunt van PSV. De 17-jarige spelmaker legde de bal uit een hoekschop precies op het hoofd van Malen: 2-0. Direct na rust verdween de spanning helemaal uit de wedstrijd. Ihattaren werd nog gestopt door Pasveer, maar Malen kopte in de rebound raak. In de slotfase scoorde Malen nog twee keer uit een strafschop. Topscorerslijst In de eerste vier competitieduels had Malen pas één keer gescoord. Met zes treffers staat hij nu aan kop van de topscorerslijst. Vorig seizoen gebruikte coach Mark van Bommel hem vooral nog als buitenspeler, maar na het vertrek van Luuk de Jong naar Sevilla is Malen de vaste spits bij PSV. Bij Oranje maakte hij ruim een week geleden als invaller tegen Duitsland al een belangrijk doelpunt in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap. Na Coen Dillen (1959) en Bert Theunissen (1964) is Malen de derde speler van PSV die vijf keer doel treft in een wedstrijd in de eredivisie.