Er ligt een continent verborgen onder Europa

Onder het zuiden van Europa ligt een verloren continent verborgen. Onderzoekers hebben een reconstructie gemaakt van wat 'Groot Adria' wordt genoemd.

Het continent verscheen 240 miljoen jaar geleden, nadat het was afgebroken van Gondwana, een zuidelijk gelegen supercontinent bestaande uit onder meer het huidige Afrika, Antarctica, Zuid-Amerika en Australië, schrijft Science Magazine

'Groot Adria' was enorm. Het reikte van wat nu de Alpen is helemaal tot aan Iran, maar het land lag niet allemaal boven water. Waarschijnlijk was het een rij van eilanden en archipels aldus hoofdonderzoeker Douwe van Hinsbergen van de Universiteit Utrecht. "Het zou een mooie duikregio zijn geweest."

Zo'n 100 tot 120 miljoen jaar geleden botste 'Groot Adria' op Europa en begon het eronder te schuiven, maar sommig gesteente was te licht om in de mantel van de aarde te verzinken. In plaats daarvan schoof het samen op dezelfde manier als wanneer je je arm onder tafel schuift: de stof van je mouw wordt dan bij elkaar geduwd, waardoor het omhoog komt. Op dezelfde manier werden bergketens omhoog gedrukt, zoals de Alpen en de Apennijnen, legt Van Hinsbergen uit.