Waarom je geen belangrijke beslissingen moet nemen op een lege maag

We weten allemaal dat je niet naar de supermarkt moet gaan als je al trek hebt, maar wist je dat je ook beter geen belangrijke beslissingen kunt nemen op een lege maag?

Onderzoekers van de University of Dundee ontdekten dat honger het besluitvormingsproces van mensen verandert. Ze worden ongeduldiger en zijn meer bereid akkoord te gaan met een kleine beloning nu in plaats van een grotere op een later moment.

Deelnemers aan een experiment moesten vragen beantwoorden over eten, geld en andere onderwerpen als ze voldoende hadden gegeten en nog eens nadat ze een maaltijd hadden overgeslagen. Het is logisch dat de hongerige deelnemers eerder zwichtten voor de kleine hapjes eten die ze eerder kregen dan de grotere maaltijd waar ze op moesten wachten, maar het was verrassend dat ook de voorkeuren voor beloningen die niets met eten te maken hadden, veranderden.

Hypotheek
De onderzoekers vinden het belangrijk dat mensen beseffen dat hun beslissingen worden beïnvloed door hun lege maag. "We ontdekten een groot effect: de voorkeuren van mensen veranderden dramatisch van de lange naar de korte termijn als ze honger hadden," aldus onderzoeker dr. Benjamin Vincent. "Dit is een aspect van menselijk gedrag waar marketeers misbruik van kunnen maken. Het is dus goed om te weten dat je andere beslissingen neemt als je trek hebt."

De onderzoeker vervolgt: "Stel dat je een gesprek hebt met een hypotheekadviseur of pensioenexpert. Als je dat doet terwijl je honger hebt, kies je misschien eerder voor een onmiddellijk voordeel ten koste van een potentieel meer rooskleurige toekomst."

Bron(nen):   Science Daily