Het geheim van populariteit: wees lief en gemeen tegelijk

Wat maakt iemand populair? Lang werd gedacht dat je óf heel sociaal en extravert moest zijn óf heel dwingend en dominant. Nu blijkt dat de combinatie het beste werkt.

Mensen die angst in boezemen en tegelijkertijd geliefd zijn hebben de meeste vrienden, concluderen onderzoekers van Florida Atlantic University en de University of Montreal. Ze volgden twee jaar lang 560 scholieren van gemiddeld 13 jaar oud. Klasgenoten moesten aangeven wie agressief en dominant waren, wie erg sociaal en extravert en wie beide karaktertrekken hadden.

Zoals de onderzoekers al vermoedden bleken er drie verschillende typen populaire adolescenten te zijn, de prosociale, de agressieve en de bi-strategische of machiavellistische persoonlijkheden.

Die laatste groep bleek het meest populair. Ze scoorden hoger dan gemiddeld op agressief én prosociaal gedrag. De onderzoekers verklaren de populariteit van deze tieners doordat ze een balans weten te vinden tussen dwingend gedrag, dat nodig is om de macht te behouden, en vriendelijk gedrag, dat hen geliefd maakt.

"Deze groep tieners kan agressief zijn als nodig en dan snel weer aardig doen om het goed te maken," legt professor Brett Laursen uit. "Bi-strategische adolescenten zijn opmerkelijk en niet alleen vanwege hun grote populariteit, maar ook omdat ze die balans weten te vinden waardoor ze met iedereen overweg kunnen en toch hun zin krijgen."

Bron(nen):   The Independent