“Kinderen die in de zomer zijn geboren, krijgen vaker last van depressies”

Kinderen die worden geboren in het laatste kwartaal van een schooljaar, in de zomer dus, hebben 30 procent meer kans op een depressie dan kinderen die in de eerste paar maanden van het schooljaar worden geboren.

Dat blijkt uit onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) dat in vakblad Jama Paedratics verscheen. De wetenschappers gebruikten van huisartsen afkomstige data van 1 miljoen jonge Britten. Het gaat om hun kans om op jongvolwassen leeftijd een depressie te krijgen.

De verklaring moet worden gezocht in het feit dat kinderen die in de zomer zijn geboren tot de jongsten van de klas behoren. Doordat ze jonger zijn kunnen ze zich mogelijk slechter concentreren waardoor ze ook vaker worden gediagnosticeerd met adhd, vermoeden de wetenschappers.

Eerder onderzoek wees al uit dat jongere kinderen minder goed presteren in het hoger onderwijs dan hun oudere klasgenoten. Mogelijk leiden deze slechtere prestaties in combinatie met minder goede relaties in de klas tot een verhoogd risico op psychische problemen, zo valt in het rapport te lezen.

Bron(nen):   The Independent