‘Pessimisten leven langer’

Waarschijnlijk geen troost voor sombermansen: ouderen die het leven van een zonnige kant bekijken leven korter dan pessimisten. Dat blijkt uit een opmerkelijk onderzoek van de Universiteit van Erlangen-Nuremberg in Duitsland. Opmerkelijk, omdat uit eerdere studies juist bleek dat optimisten juist beter bestand zijn tegen tegenslagen zoals financiële malaise of ongeneeslijke ziekten.  Onderzoekers beoordeelden 40.000 proefpersonen gedurende een periode van tien jaar. Ze kwamen tot de conclusie dat 'overdreven optimisme over de tijd die nog rest’ is gekoppeld aan een groter risico op arbeidsongeschiktheid en overlijden binnen de volgende tien jaar. In de Daily Telegraph verklaart de hoofdauteur van de studie, die is gepubliceerd in de American Psychological Association, dat doemdenkers meer geprikkeld worden om voorzichtiger te leven en gezondheids-en veiligheidsvoorschriften meer inachtnemen. Nog een verrassing: ouderen met een goede gezondheid en een goed inkomen hebben meer kans op een grotere achteruitgang in vergelijking met senioren met een zwakke gezondheid of een laag inkomen.  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. janneke123

  Maar als je je hele leven alleen maar loopt te mokken en alles negatief ziet dan lijkt me dat erg vermoeiend.
  Doe mij maar wat minder van het leven en wat meer van de lol.

  • John

   Het herinnert mij onmiddellijk aan deze oude grap:
   Dokter, u zegt dat ik niet mag roken, niet drinken en stoppen moet met feesten en seks. Zal ik dan langer leven? Dokters antwoord: ik kan u niet garanderen dat u langer zult leven, maar het lijkt wel veeel langer.

   (in antwoord op janneke123)
 2. Peter Rokers

  Ik mok de hele dag. Koffie uit een mok. Drinkyoghurt uit een mok. Cappuccinco uit een mok. Water uit een mok. Wat zeur je nou ?

 3. Marco Gorter

  Het leven is te kort voor slechte wijn. Dus lekker nu van al het goeds / moois genieten 😉
  Mokken doen we wel als we dood zijn.

 4. RhodBerth

  Alles wat vervelend is duurt al langer, dus gevoelsmatig leven onze pessimistische medezeikers wel 2x zo lang! 😀

 5. Vogelbeest

  Ik ben optimist en ik geloof er niets van.

Reacties niet toegestaan