Vaak blijvende concentratieproblemen na burn-out

De meeste mensen herstellen goed na de behandeling van een burn-out en kunnen dan weer aan het werk. Maar velen blijven last houden van aandachts- en concentratieproblemen blijkt uit het onderzoek waarop klinisch psycholoog Arno van Dam op 18 april promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens het CBS had ruim 1/8 van de werknemers in Nederland in 2011 burn-outklachten. Daarvan heeft naar schatting 1/3 ook de diagnose burn-out. Patiënten hebben last van uitputtingsverschijnselen, een afstandelijke houding ten opzichte van het werk en het gevoel minder goed te functioneren. Velen klagen ook over aandachts- en concentratieproblemen, maar over de cognitieve prestaties was nog weinig bekend. Uit een aantal experimenten van Van Dam bleek dat mensen met een burn-out routinematige taken redelijk goed uitvoeren, maar dat ze moeite hebben met complexere aandachtstaken en het schakelen tussen taken. Gezonde proefpersonen kunnen met een financiële prikkel uitgedaagd worden tot betere prestaties, maar bij iemand met een burn-out werkt dat niet, of juist averechts: zij ervaren dan zelfs meer aversie tegen het uitvoeren van de taak. Volgens Van Dam zijn mensen met een burn-out waarschijnlijk wel gemotiveerd, maar niet in staat om hun prestaties te verbeteren. Na 2 jaar bleek dat van de mensen die eerder niet te motiveren waren met een financiële prikkel, maar behandeld werden met cognitieve gedragstherapie, 3/4 weer aan het werk was. De klachten waren sterk verbeterd en 85% voldeed ook niet meer aan de diagnose, maar vergeleken met gezonde proefpersonen hadden ze nog steeds meer vermoeidheidsklachten. Hetzelfde gold voor het cognitief functioneren: dat was duidelijk verbeterd, maar het was nog steeds minder goed dan dat van gezonde proefpersonen. Een deel van hen keerde ook niet meer terug in hun oorspronkelijke functie.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Mijn ervaring is dat een aanzienlijk denk- en concentratievermogen niet meer terugkeert na een stevige burn-out. Ook de stressbestendigheid is ernstig verminderd. Voor mij was dan al redelijk snel duidelijk dat ik niet kon terugkeren naar dezelfde functie en ik heb werkzaamheden moeten zoeken die beduidend minder belastend zijn.

  Wat ik als erg vervelend ervaar is dat veel mensen een overspannenheid verwarren met burn-out. Ik vraag me af of je überhaupt wel van een burn-out kunt herstellen.
  Je kunt er mee leren omgaan en meer weerstand opbouwen, maar het gevoel dat ‘de bodem eruit is’ blijft altijd en de symptomen ook in meer of mindere mate.

 2. Marina Schriek

  Zo’n onderzoek naar burn-out roept vooral meer vragen op.

  Wat typeert de 75% van de mensen die wel weer aan de slag zijn gegaan?

  Wat gaat er mis bij de mensen die niet meer aan de slag gaan?

  Waarom keren een aantal mensen niet terug in hun oorspronkelijke functie?

  In mijn praktijk blijkt dat mensen aan het begin van hun carrière keuzes maken die niet werkelijk bij hen passen, maar gebaseerd zijn op aannames van verwachtingen van hun omgeving. Logisch dat je daar op enig moment op stuk loopt en nog veel logischer, dat je je vervolgens niet nog eens aan diezelfde steen stoot en dus ook niet terugkeert in de oude functie.

  Wie toch klachten blijft houden, kan bij zichzelf te rade gaan. Wat heeft die burn-out me nou gebracht? Pak ik de zaken die me opbraken nu anders aan of ben ik dan toch die ezel die zich aan steeds dezelfde steen stoot.

  In mijn boek “Gefeliciteerd met je burn-out” steek ik mensen met (bijna) burn-out een hart onder de riem. Je bent zeker geen watje. Burn-out is juist iets wat doorzetters meemaken. Schaam je er niet voor en doe er je voordeel mee.

  Met de juiste aanpak, helpt een burn-out je juist om te groeien en steviger in je schoenen te staan.

  Marina Schriek, burn-out specialist @deopening.nl

Reacties niet toegestaan