Wageningen UR: optimaal benutten van eiwitten

Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen die mens en dier uit hun voeding halen, maar ze worden ook gebruikt in shampoos, bioplastics, coatings of lijmen. Als er voldoende efficiënt met grondstoffen wordt omgesprongen, kunnen wereldwijd voldoende eiwitten worden geproduceerd voor zowel food als non-food toepassingen. Het is wel belangrijk dat de eiwitten die uit de grondstoffen worden gehaald hun unieke eigenschappen behouden.

In ‘Biobased Economy: de Potentie van Eiwitten voor Technische Toepassingen’ schrijven wetenschappers van Wageningen UR dat er ook bij een wereldbevolking van 9,3 miljard mensen (verwachting voor het jaar 2050) voldoende eiwitten beschikbaar zullen zijn. De studie is gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De juiste toepassing zoeken is essentieel. Dieren die met laagwaardige eiwitten toe kunnen, zouden bv. geen soja als voer moeten krijgen. Daarnaast kunnen eiwitten gebruikt worden om bepaalde materialen en chemicaliën te vervaardigen die nu synthetisch gemaakt worden op basis van aardolie. De vraag van consumenten naar milieuvriendelijke, hernieuwbare grondstoffen stijgt en bovendien worden synthetische grondstoffen duurder. Eiwitten kunnen juist goedkoper worden doordat de productie ervan in opkomst is. Zo zijn proteïnen uit algen geschikt voor veevoer en voedingssupplementen. Insecten vormen eveneens een goede eiwitbron voor veevoer en waarom niet voor mensen? Ook GFT-afval en reststromen uit de vlees- en schaaldierverwerkende industrieën bevatten veel eiwitten waarvoor biobased toepassingen gevonden kunnen worden. Van 7 tot 10 april 2013 vindt in Wageningen een groot congres over 'Biorefinery for Food, Fuel and Materials' plaats. Daar worden de nieuwste inzichten en technieken gepresenteerd om de koolhydraten, eiwitten en vetten die het beste bruikbaar zijn voor voeding, te scheiden van componenten die waardevol zijn als grondstof voor materialen, chemicaliën, energie of brandstof.

Bron(nen):   Wageningen UR      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Niegol

    Leuk! oplossingsgericht denken over een aankomend probleem.
    Zullen vast nog zat haken en ogen aan zitten, maar een stap in de goede richting!

  2. John JohnN

    Nu al oppassen voor de hernieuwbaarheid van toekomstig sterk aan te spreken bronnen als algen en insecten. Het zijn immers allemaal schakels in voedingsketens. Dat willen de vooruitstrevende techneuten in hun ijver nogal eens over het hoofd zien.
    Zuinigheid lijkt me toch vóór alles het belangrijkste wapen. En die race naar 9 miljard + afremmen, liefst stoppen. De wereld wordt er zeker niet beter op met steeds meer homosapiens.

Reacties niet toegestaan