Ook in Nederland liggen gevaarlijke virussen opgeslagen

Gevaarlijke virussen in laboratoria, zeker in deze tijd klinkt het eng, maar het is natuurlijk vrij normaal. Ook in Nederland hebben we zulke virussen opgeslagen. Het is nodig om een vaccin te kunnen ontwikkelen, legt viroloog Ab Osterhaus uit aan Editie NL.

"Die virussen hebben classificaties gekregen van 1 tot en met 4. De gevaarlijkste virussen vallen onder nummer 4", vertelt Osterhaus. "Wil je een virus bestrijden of een vaccin maken, dan moet je op het virus testen. En onderzoeken hoe het zich verspreidt", aldus Osterhaus.

Wel worden er voorzorgsmaatregelen genomen. "De écht gevaarlijke stoffen liggen achter slot en grendel. Daarvan zeggen we niet eens in welk lab ze liggen," zegt de viroloog. "Bovendien moeten medewerkers daar in een maanpak lopen. Ook zijn er luchtdrukpompen zodat lucht enkel van buiten naar binnen kan, en niet andersom."

"Vroeger is er weleens een laboratoriuminfectie voorgekomen, maar dat was een infectie uit een van de eerste categorieën. Niet zo ernstig", stelt Osterhaus ons gerust. "En dat was nog voordat die laboratoria goed beveiligd werden."

Bron(nen):   Editie NL