Geluid synchroon aan je slaap verbetert je geheugen
Studenten en scholieren kregen een beter geheugen tijdens een examenperiode als ze gedurende hun slaap geluiden te horen kregen, die zorgvuldig waren gesynchroniseerd met hun hersengolven. Het gaat erom dat de geluiden in hetzelfde tempo toe- en afnemen als de hersenactiviteit tijdens de diepe slaap.
Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Tübingen in Duitsland kan de techniek ervoor zorgen dat datgene wat je vandaag leert beter beklijft tot morgen. Maar het kan ook ouderen helpen die last hebben van geheugenproblemen.
Terwijl ze sliepen kregen de proefpersonen via een koptelefoon 'roze ruis' te horen, een zacht monotoon geluid zoals het ruisen van de regen of de zee. Door middel van een EEG werd het geluid afgestemd op de hersengolven tijdens de diepe slaap. Zonder deze synchronisatie met de hersengolven, had het geluid geen invloed op het geheugen de dag erna.
Het geluid had ook een gunstig effect op de hersengolven: het ritme werd erdoor versterkt, wat suggereert dat de techniek ook de kwaliteit van de slaap verbetert.
The Telegraph
Bron(nen):
Zou er ook een effect zijn op de intensiteit/inhoud van de dromen? Dat is wat ik mij afvraag.
Tijdens de diepe slaap droom je niet. In dit onderzoek is – voor zover ons bekend – niet nagegaan wat het effect op de REM-slaap was.
(in antwoord op Heldoppantoffels)Hoe heeft men vastgesteld dat het geheugen beter werkt na een ruisbegeleide slaap dan na een stille slaap? Dat lijkt me toch een belangrijk gegeven alvorens dergelijke vergaande conclusies te trekken.
De jongeren moesten woordparen instuderen voor ze gingen slapen. Als ze tijdens diepe slaap geluiden hoorden die synchroon verliepen met hun hersengolven, konden ze zich ‘s anderendaags bijna twee keer zoveel woorden herinneren.
(in antwoord op John)Het ging wel weer om een kleine studie (N=11) en je kunt je afvragen of het ook geldt voor ingewikkelder opdrachten dan het instampen van woordjes.