Smaak van bier geeft goed gevoel - los van alcohol

Wetenschap
dinsdag, 16 april 2013 om 11:50
welingelichtekringen header 1
Onderzoekers van de Indiana University School of Medicine hebben aangetoond dat de smaak van bier ervoor zorgt dat er dopamine wordt aangemaakt in de hersenen. Dopamine is een stof die het beloningscentrum stimuleert: het geeft je een prettig gevoel. Dat stelden zij vast door van 49 mannen twee keer een PET-scan te maken: 1 keer terwijl ze bier proefden en 1 keer terwijl ze Gatorade sportdrank proefden. De smaak van bier zorgde voor significant meer dopamine-activiteit in de hersenen dan de smaak van het sportdrankje. Dit effect was nog groter bij mannen bij wie alcoholisme in de familie voorkwam. Dat suggereert dat deze sterkere reactie beïnvloedt wordt door genetische factoren en dat dit een risicofactor voor alcoholisme kan zijn. Dopamine werd al eerder in verband gebracht met verslaving aan drank en drugs. Bij sommige verslaafden zorgen echter niet alleen het gebruik van drank of drugs, maar ook andere signalen - zoals het zien van een kroeg of reclame voor alcohol - voor een onweerstaanbare zucht naar alcohol. Ook daarin zou dopamine een rol spelen. Nu kregen de mannen in dit onderzoek wel hun favoriete bier te proeven, maar in zo'n kleine hoeveelheid (15 milliliter in 15 minuten) dat dit niet leidde tot enig traceerbaar alcoholspoor in het bloed of een merkbaar effect. Het goeie nieuws is dus dat je je ook heel prettig kunt voelen onder het genot van een alcoholvrij biertje. Je beloningscentrum reageert op de smaak, ook zonder de alcohol. Het slechte nieuws is dat iemand die verslaafd is aan alcohol alleen al door het nemen van een klein slokje alcoholvrij bier de controle over zijn drankgebruik kan verliezen.
Bron(nen): EurekAlert