Waarom sommige virussen in de zomer verdwijnen, maar andere niet

Het wordt steeds duidelijker dat de zomerwarmte het coronavirus niet zal onderdrukken . (Sorry.)

Veel studies verwachten dat warmer weer iets zal helpen, maar de zomer zelf zal zeker geen einde maken aan de pandemie.

Waarom is het ene virus wel gevoelig voor het jaargetijde en het andere niet?

'De hamvraag is waarom ze zich anders gedragen', zegt David Mushatt, afdelingshoofd infectieziekten aan de Tulane University School of Medicine tegen Mashable.

Het griepvirus duikt op in de herfst en winter, en in de zomer verdwijnt het (maar niet helemaal). Rhinovirussen (die verkoudheid veroorzaken), infecteren de meeste mensen ook in koelere maanden. Maar een complete andere familie van virussen, enterovirussen genaamd , maakt de meeste mensen in de zomer ziek. Bekendste voorbeeld: polio.

Een verklaring is dat virussen met een bepaald type 'schil, gemaakt van vetten (bekend als lipiden), gevoeliger zijn voor hitte, legt Mushatt uit. Griepvirussen en coronavirussen hebben een vette buitenkant. 'Lipidenschillen zijn zwakker', zegt Siobain Duffy, die onderzoek doet naar de evolutie van virussen aan de Rutgers University. 'Daardoor zijn ze gemakkelijker te doden.' De griep, die brozer is, infecteert in de zomer minder mensen.

Er is ook overtuigend bewijs dat het influenzavirus een deel van zijn vermogen verliest om mensen te infecteren als de vochtigheidsgraad hoger is (wat veel voorkomt in de zomer).

Ook het coronavirus kan sneller uit elkaar vallen als het in de zomer wordt blootgesteld aan hitte en vochtigheid, bijvoorbeeld op een deurknop of een leuning. 'Het zou me niet verbazen als het nieuwe coronavirus niet zo goed standhoudt op oppervlakken buitenshuis', zei Mushatt. Dit kan de kans verkleinen dat iemand een oppervlak aanraakt en mogelijk besmet raakt. 'Maar dat weerhoudt een drager er niet van om het aan iemand anders te besmetten', benadrukte hij.

Omdat het virus nieuw is heeft bijna niemand enige weerstand en dat maakt ook dat het besmettelijk is, ook in de zomer. We zijn allemaal uiterst vatbaar.

Bron(nen):   Mashable