Grote studie: Chloroquine vergroot sterftekans bij coronapatiënten

Wetenschap
maandag, 25 mei 2020 om 12:44
hh 409028271
Een nieuwe studie heeft aangetoond dat een behandeling met chloroquine de toestand van coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn beland, niet verbetert. Sterker nog, het middel wordt in verband gebracht met hartcomplicaties en een grotere kans om dood te gaan.
Het is het grootste onderzoek naar chloroquine tot nu toe. De onderzoekers van onder meer het Brigham and Women's Hospital in Boston bestudeerden bijna 100.000 coronapatiënten uit 671 ziekenhuizen op zes continenten. Bijna 15.000 patiënten kregen over een periode van vier maanden anti-malariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine. De bevindingen verschenen vrijdag in vakblad The Lancet.
De patiënten die het middel kregen hadden geen enkel voordeel ten opzichte van degenen die het niet slikten. In plaats daarvan bleken mensen die de anti-malariamiddelen namen vaker last te krijgen van een onregelmatige hartslag. Degenen die een vorm van chloroquine namen, hadden ook een hogere sterftekans vergeleken met degenen die geen medicijnen kregen.
Het is niet de eerste studie die aantoont dat chloroquine niet werkt tegen Covid-19. Er was een klinisch onderzoek in Brazilië dat in april is stop gezet, nadat er een sterftepiek ontstond bij patiënten die het medicijn namen.
Twee observationele studies, die in New England Journal of Medicine en de Journal of the American Medical Association verschenen, concludeerden dat duizenden opgenomen coronapatiënten geen baat hadden bij het middel hydroxychloroquine.
Bron(nen): Science Alert