Begin van erger? Krachtigste uitbarsting van de zon van dit jaar

Er heeft zich gisteren een zware uitbarsting op de zon voorgedaan, meldt De Morgen op gezag van gespecialiseerde websites gemeld. Eerst was er een uitbarsting van de klasse X1.75. Volgens het gespecialiseerde SIDC-centrum op het plateau van Ukkel piekte die om 04.17 uur Nederlandse tijd. Er kwam een plasmawolk (CME in het jargon) vrij, maar vermoedelijk was die niet naar de Aarde gericht. Volgens spaceweather.com was er om 18.05 uur een nieuwe, veel krachtigere uitbarsting en meteen de krachtigste van dit jaar. Die was van de klasse X2,86, verduidelijkten spaceweatherlive.com en de werkgroep poollicht bij Volkssterrenwacht Urania. Na die zonnevlam  zich aan 2.500 km per uur een plasmawolk van de zon. Vermoedelijk zet die geen koers naar onze planeet, zo luidt het. Er zijn drie klassen zonnevlammen, gaande van C tot X. De laatste jaren waren er voorspellingen dat 2013 een bijzonder jaar zou worden voor de zon. De zonne-activiteit zou dit jaar een hoogtepunt bereiken omdat de zon dan op haar top in een 11-jarige cyclus komt. Wetenschappers houden terdege rekening met een uitbarsting die energienetwerken ontwricht, communicatiesystemen - het internet wellicht nog het snelst - platlegt, vliegtuigen aan de grond houdt en de voedselbevoorrading in het gedrang brengt. Ook huishoudtoestellen zoals diepvriezers en gps-systemen zouden niet meer te vertrouwen zijn. Maar dat waren voorspellingen van voor dit jaar...

Bron(nen):   Gazet van Antwerpen  De Morgen    

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bert Hilhorst

  Moet je maar niet Allah, God of Jaweh aanbidden, dan wordt grote baas boos.

 2. Genuine_Defector

  Iets anders, maar wel gerelateerd:
  http://www.scientias.nl/zon-zorgt-opnieuw-voor-vuurwerk-2/85789

 3. janneke123

  Wat moet ik nou met zo’n bericht? Bang worden?

 4. Tegendraads

  De kernstructuur van het internet bestaat voor een groot deel uit glasvezelverbindingen. Die zijn niet onderhevig aan de effecten van CME’s. De endpoint verbindingen (last mile) zijn nog wel vatbaar voor storingen, maar dan voornamelijk in gebieden waar deze lijnen bovengronds zijn. Verder is de nabijheid van de polen, waarnaar de meeste hoog energetische deeltjes naar worden afgeleid door het magnetisch veld van de aarde, een factor die meespeelt in het bepalen van het risico. Het grootste risico is dat satellieten niet langer werken omdat de straling de besturingssystemen overbelast en beschadigd. ik zou deze site willen voorstellen om in het vervolg eerst wat meer achtergrondonderzoek te doen voordat er aan paniekzaaierij wordt gedaan.

  • John

   Ha gelukkig zijn er op deze site welingelichte kringen actief.
   Maar we raken niet zo gauw meer van slag hoor door veronderstelde rampscenario’s. Ook voorspellingen van mogelijke desastreuze meteorietinslagen hebben we al iets te vaak gehad. Wel zet ik een kanttekening bij uw opmerking dat het internet niet zo kwetsbaar is als wordt verondersteld omdat het uit glasvezelsystemen (niet voor elektrisch geladen deeltjes gevoelig) bestaat. Dit mag waar zijn in Nederland, maar er zijn veel landen waar nog erg veel koperdraad in de netwerken zit, dus wereldwijd gezien is er wel degelijk een bedreiging.
   Maar goed, eind 1999 dachten we ook dat al onze computers op tilt zouden gaan door de eeuwwisseling en dat viel ook weer reuze mee.

   (in antwoord op Tegendraads)
   • Tegendraads

    Voor de communicatie tussen werelddelen en grote datacenters wordt voor 99% van de gevallen toch wel glas gebruikt. Dat is toch wel de backbone van het internet. De netwerken van ISP’s zijn in bijna heel Europa verglaasd. De lijnen naar de wijkkasten en de consumenten die daarachter zitten zijn alleen nog niet altijd verglaasd. (in geürbaniseerde gebieden doorgaans wel)

    (in antwoord op John)

Reacties niet toegestaan